Fredag ble hun mottatt som en stjerne i hjembygda. Hun måtte skrive en rekke autografer og ble bombardert av spørsmål.

– Det er veldig rart, overveldende og rørende. For å være veldig ærlig; det er veldig kult å bli mottatt på denne måten.

Men det var slett ikke gitt at det skulle ende på et lykkelig vis.

– Jeg slet med skrive- og lesevansker. Jeg fikk tommelen opp for historiene mine på skolen, men det var fullt av røde streker, og det var bare det jeg så. Jeg torde ikke å tenke på at jeg skulle bli forfatter. Jeg trodde jeg skulle bli sanger, fortalte hun under foredraget til elevene. Fra 11 til hun var 15 år var hun bakgrunnsdanser og korist for Jannicke Abrahamsen.

Ingen snarveier til suksess

Hun er åpen på problemene hun hadde.

– Nå kan jeg leve av å skrive, men det var veldig flaut å ha lese- og skrivevansker. Jeg ble tatt ut av timene, det var ubehagelig. Men det gjelder å ikke gi seg, jeg hadde mine metoder, og slik klarte jeg også matematikk som var vanskelig, forteller hun.

Og de som trodde at det var noen enkle snarveier til suksess, ble nok litt skuffet.

Jobbe, jobbe og jobbe. Det var resepten hun ga videre til elevene i hjembygda.

Et lite scoop

For Ulefoss tiårige skole var det et lite scoop å kunne få besøk av Linn-Jeanethe Kyed. Hun ble født 6. januar 1981, vokste opp på Berget og gikk sine skoleklasser på Ulefoss barneskole og Holla ungdomsskole.

– Det er litt tilfeldig at vi fikk det til nå, men det er så moro at hun er så tydelig på at hun er fra Ulefoss og stolt av det, forteller rektor Anne Lindgren.

 

Linn-Jeanethe Kyed har skrevet manus til fire filmer som har premiere i løpet av det kommende året. Tre av dem ble vist i trailerversjon for elevene. «Magnus», «Børning 2» og «Marcus og Martinius».

I tillegg fikk en rekke elever stille spørsmål. En av de heldige var Victoria, som selv er godt i gang med å skrive. Det kan være flere som viser seg fram i Ulefoss etter hvert.

De har i hvert fall fått inspirasjonen etter å ha møtt ei jente fra Ulefoss som har vist at alt er mulig å få til. Selv med et dårligere utgangspunkt.