Din rolle som bryllupsgjest er å bidra til en uforglemmelig feiring som går på skinner, og som gjør at brudeparet kan slippe å tenke på alt rundt og bare glede seg over hverandre, familie, venner og selve opplevelsen.
Dessverre tabber mange seg ut allerede ved bryllupets første korsvei: Idet de får invitasjonen i posten.
– Mange venter altfor lenge med å svare på invitasjonen. Det vanskeliggjør matbestilling, transport, bestilling av overnatting og uendelig mange mindre detaljer som må tas stilling til innenfor visse tidsrammer, forklarer bryllupsarrangør Jeanette Lilleås som driver Brudepikene i Drammen.
Sjekk kalenderen, prat eventuelt med partneren og gi tilbakemelding umiddelbart.
– Hvis du ikke vet om du kan delta, så gi uansett beskjed om nettopp det, understreker Lilleås.
Klesvalg
Dernest gjelder det å lese invitasjonen nøye. Ofte legges det ved en nettadresse til brudeparets hjemmeside der du finner svar på det meste du måtte lure på.
Blant annet pleier man å få beskjed om hvordan man skal kle seg. Som oftest skal man gå i det fineste man har, men det skal også være litt dempet. Da skinner bruden ekstra mye.
Kvinner: Kjolen skal ikke være for utringet, ikke for kort og ikke ha for sterke farger eller være for hvit.
– Uansett hva folk sier om at i dag så er “alt tillatt", skal man ikke konkurrere med bruden. Man skal pynte seg og være fin, men ikke gå i kort, rød, utringet kjole med stiletthæler og knallrød leppestift, liksom, legger Lilleås til.
Noe som imidlertid har endret seg med tiden, er at både svart og rødt i større grad er tillatt. Tradisjonelt representerer svart sorg, mens rødt indikerer intet mindre enn at man har hatt seg med brudgommen! Da sier det seg selv at man skal være en smule forsiktig med disse fargene.
Under selve seremonien er det ikke så mye man kan gjøre feil som gjest, annet enn å komme for sent.
– Før var skikken at brudgommens slekt satt på høyre side, men dette er som oftest ikke så nøye lenger, forklarer bryllupsplanlegger Nina Asbjørnsen i Vakre bryllup.
Dersom man mot formodning er sent ute, går man stille inn og setter seg bakerst. Ellers er det bare å tie, la seg gripe av begivenhetenes gang og lade opp mentalt til fest.
Festen
Skal du unngå å tråkke i salaten under bryllupsmiddagen, holder det ikke å vite i hvilken rekkefølge man bruker bestikket (du begynner ytterst og beveger deg innover). Her finnes det en rekke skrevne og uskrevne regler. Og selv om toastmasteren har et overordnet ansvar for at alt går riktig for seg, er det opp til deg å vise at du kommer fra et møblert hjem.
For å begynne med maten: Det er ikke under bryllupsmiddagen du proklamerer at du er melkeintolerant og ber kjøkkenet ta hensyn til det.
– Man må si fra om allergier og eventuelt andre spesielle behov allerede i forbindelse med at man takker ja til invitasjonen. Dette er ikke noe brudeparet engang skal måtte spørre om, men er utelukkende gjestens ansvar, understreker Jeanette Lilleås.
Skal du holde tale, husk "less is more"-prinsippet. Riktignok er de andre gjestene forberedt på å sitte en god stund, men vær konsis. Og det er i de fleste tilfeller ikke ålreit å bare ta ordet.
– Uanmeldte taler bør unngås. Det skaper forsinkelser i et nokså stramt program. Man bør melde fra dersom man ønsker å holde tale senest 14 dager i forveien, sier Asbjørnsen.
Det er heller ikke alle emner som egner seg på denne høytidelige dagen.
– Tenk litt over at det man selv syntes var en morsom opplevelse, ikke nødvendigvis er like gøy for resten av familien. Å vise bilder fra brudens tidligere liv, der hun for eksempel står halvnaken oppå et bord i Ibiza, er ikke så festlig når hennes bestemor sitter der og holder på å få hjertestans. Dra heller den på utdrikningslaget, råder Lilleås.
Vis måtehold
Selv om det er stadig mer in å arrangere “uformelle" bryllup, blir et bryllup av en viss størrelse i virkeligheten aldri heltavslappet.
– Når du sitter der ved matbordet sammen med opptil 80-90 andre, alle har pyntet seg, det er høye vinglass og god mat – da blir det noe høytidelig over det hele nær sagt uansett, mener Lilleås.
Noe som skaper stor irritasjon, er røykere som somler i de innlagte pausene. Man skal heller ikke sprette av gårde på toalettet utenom pausene dersom man klarer å la være.
Skal du komme deg gjennom hele bryllupet med æren og vennskapet i behold, er det aller viktigste å vise måtehold når det gjelder alkohol.
– Ja, det er lov å være brisen og ha det gøy, men ikke å være drita. Den gamle historien om onkel som blir litt for full og begynner å klå på den søte venninnen til bruden, er dessverre fortsatt en gjenganger, legger Lilleås til.