Nazi-bok setter rekord

REDAKTØRER: Historeprofessorene Ellen Schrumpf og Nils Ivar Agøy er bokas redaktører.

REDAKTØRER: Historeprofessorene Ellen Schrumpf og Nils Ivar Agøy er bokas redaktører. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

BØ: Telemark historielags «NS i Telemark» setter opplagsrekord.

DEL

Historielaget har aldri opplevd maken. Den 38. årboken i lagets historie har satt en ny standard som skal bli vanskelig å slå. Tallene er ikke så store i boksammenheng, men for historielaget er den store etterspørselen uvant kost. Årboka som historieprofessorene Ellen Schrumpf og Nils Ivar Agøy er redaktører for har vist seg å være den mest populære gjennom tidene.

Det var Høgskolen i Sørøst-Norge som omtalte saken først: Populær nazi-bok

SALGSREKORD: Telemark historielags nyeste årbok har satt opplagsrekord.

SALGSREKORD: Telemark historielags nyeste årbok har satt opplagsrekord. Foto:

Et sårt punkt

TA omtalte boken 23. november og skrev at boka skulle fortelle Nasjonal Samling sin historie i Telemark – gjennom kilder og materiale som ikke var publisert i en sammenheng tidligere.

Les også: Nasjonal samlings historie i Telemark i ny bok

– NS er fremdeles et sårt punkt for mange og det viser seg at interessen for stoffet fremdeles er høy. Generasjonene av barn, barnebarn og oldebarn spør seg hva far eller mor, besteforeldre eller oldeforeldre gjorde under krigen, sa Agøy og Schrumpf da boken var klar.

Boken tar for seg flere tema – lokalhistoriker Ingvar Skobba har laget en oversikt over «NS i byer og bygder 1940-1945», mens Sunniva Anlaug Klevar skrev om sin oldefar – nazisten Steinar Klevar.

MANGE HISTORIER: Historien om nazisten Steinar Klevar er en av mange i boka - ført i pennen av hans oldebarn.

MANGE HISTORIER: Historien om nazisten Steinar Klevar er en av mange i boka - ført i pennen av hans oldebarn. Foto:

Svikere

Normalt trykker Telemark historielag mellom 350 og 450 eksemplarer av den årlige årboka. Nå har opplaget passert 850.

Historikerne sier det trolig er flere årsaker til nordmenns særskilte interesse for krigens dager.

– Okkupasjonen er den mest dramatiske perioden i nyere norsk historie. Den har lagt premissene for hvordan det moderne Norge er blitt formet. Det var en epoke som skapte helter, men også svikere. Det handler nok litt om at vi liker de klassiske svart-hvitt fortellingene om rene helter og skurker. Derfor er det opplagt at en bok som tar for seg NS i Telemark vil vekke interesse blant dem som bor og kjenner til fylket. Her får de lese om forhold de kjenner til. Kanskje finner de navn på kjente slekter eller personer, som ble svikere. Det hører med til historien at Telemark var et «godt» fylke for NS. Og derfor har vi flere navn på folk som valgte gal side enn de fleste andre steder i Norge, sier Agøy til høyskolens journalist.

FAKSIMILE: TA 23. november 2017

FAKSIMILE: TA 23. november 2017

Artikkeltags