- Jeg ble forelska i hele området

STILLER UT: Aune Sand er i Kragerø med broren Vebjørns kunst som stilles ut Galleri Finearts lokaler. 
Foto: privat

STILLER UT: Aune Sand er i Kragerø med broren Vebjørns kunst som stilles ut Galleri Finearts lokaler. Foto: privat

Artikkelen er over 3 år gammel

KRAGERØ: Møtet med Telemark overrasket kunstneren Aune Sand.

DEL

Tvillingene Vebjørn og Aune Sand har rundet 50 år og har det siste halvannet året hatt et brennende ønske om å vise fram kunstmaler Vebjørns bilder til folket. Siden den første pop-up-utstillingen i Oslo i mars, 2015 har de fartet land og strand rundt med samlingen. Torsdag åpnet paret den 17. utstillingen, denne gang i Kragerø. Aune, som er kjent som filmregissør og forfatter, har ikke med sitt eget arbeid denne gangen.

Gjør jobben selv

- Det er et helt nytt konsept, der vi stiller ut kunsten i tre-fire dager før vi drar videre, forteller han.

Sammen med en ansatt og sønnen Andrey gjør Aune Sand all jobben selv under turneen.

- Vi jobber 17 timer i døgnet, har lært oss logistikk og hvordan vi kan frakte sårbare ting. Vi kom til Kragerø tirsdag kveld og var ikke i seng før klokken fem. Da hadde vi til og med fått hjelp av politiet i de snirklete gatene her.

Kunsten skal stilles ut i Galleri Finearts lokaler i Kragerø som står tomme på vinterstid.

- Vi ønsket å vise fram bilder som både er innkjøpt av samlere og som har hengt i vårt galleri i West Village i New York. Når en kunstner fyller 50 år kan han ikke gjemme seg bort lenger, men må vise fram det han har jobbet med, sier Sand og legger til at utstillingen er blitt godt mottatt rundt om i Norge, også på Notodden der den ble vist sist.

Oppdager Norge

Ifølge kunstneren er det å oppdage Norge etter rundt 25 år i New York som å oppdage en skatt.

- Tusenvis har vært innom på Notodden der vi ble veldig godt mottatt. Jeg ble forelska i hele området. Vi ble servert pannestekt røye som de hadde fisket samme dag. Det er jo verdensklasse. Noe sånt får vi ikke i New York. Hyggelige mennesker vi traff på utstillingen inviterte oss opp på Yli gård for å se på rosemalerier fra 1600-tallet. Der fikk vi også eplesaft fra 250 år gamle epletrær. Jeg trodde ikke hva jeg fikk inn i munnen, ler Aune Sand.

Utstillingen i Kragerø, som er en salgsutstilling, gjøres ikke for pengenes skyld hevder Sand. Grunntanken er at Vebjørn Sands bilder, som broren omtaler som verdenskunst, skal vises fram.

Kunstneren kommer

- Det er en gave å jobbe med kunst og kultur. Nå betaler vi rimelig leie i lokaler vi finner på stedene vi reiser til. Hadde vi kun tenkt penger hadde vi solgt sukker til barn eller noe sånt, sier han.

Søndag kommer kunstneren selv for å fortelle om maleriene og andre kunstprosjekt, som Leonardo da Vinci-broen over E18 i Ås og Keplerstjernen på Gardermoen. Hvor lenge de skal fortsette med turneen vet Sand ennå ikke, men han vil ikke gi seg med det første.

- Vi holder på så lenge Vår Herre vil og helsa holder.

Artikkeltags