Inkiri Abrahamsson er Oslo-patrioten som flytta til Bø for å studere. Der har artisten, arrangøren og bloggeren blitt værende. Nå har hun også tatt steget ut på burleskscenen. I sommer inntok hun hovedstaden med karakteren Roy Lasse Klåsa, den ensomme cowboyen som liker å kle seg i dameklær og bli Redneck Rita.

Hun fremførte nummeret «Ensomme sjelers landsforening» i en nykommerkonkurranse arrangert av burleskartisten og festivalarrangør Fifi Von Tassel.

– Jeg deltok i konkurransen og vant hele greia, sier Inkiri Abrahamsson.

Premien var en plass på Oslo Burlesque Festival som arrangeres for første gang til helgen. Dit kommer en rekke norske og internasjonale artister innen sjangeren.

Roy Lasses indre konflikt

Inkiri Abrahamsson innrømmer at hun har hentet noe inspirasjon til scenenummeret på bygda i Bø. – Man må tørre å oppsøke steder hvor man ikke passer helt inn. Hvordan gjør dere det her, liksom, skratter komikeren.

Hun har en bachelor i kultur, arrangering, formidling og forvaltning fra Høgskolen i Telemark, men har også gjort litt «feltarbeid» på fritida for å bli bedre kjent i Bø. På bloggen «Løvetannblikk» kan vi for øvrig lese at den tidligere telemarksmesteren i poeslislam også innehar en «Master i tverrkulturell påkjenning».

Figuren Roy Lasse er en litt ensom type som liker å ta på seg kvinneklær når han har fått for mye whisky innabords. Da oppstår det en indre konflikt i Roy Lasse.

– Han er jo cowboy og del av en machokultur. Hva sier bygda til at han kler seg ut som en dame? sier Inkiri.

Felles plattform

– Det som er så flott og nydelig er at folk føler at de har møtt denne fyren, enten de bor på bygda eller i byen, fortsetter Inkiri Abrahamsson. 

Hun er opptatt av å skape en plattform der folk kan møtes på tvers av bakgrunn, og føler at hun har begynt å knekke den koden.

Hun har opptrådt som Roy Lasse på bygdefest, men ønsker seg flere oppdrag i Telemark. Nå ser hun fram til å delta på Oslo Burlesque Festival. Hun skal være med under Glitter Bonanza fredag kveld. «Der vil du få oppleve noen av de morsomste, rareste og mest politiske artistene i verden akkurat nå», reklamerer festivalen.

– Burlesk blir ofte oppfattet som stripping, men burlesk for meg er en kunstform der man kan sette ting på hodet, og leke med kjønn og roller. Figurene er ofte karikerte og tydelige, og jeg ønsker å få komikken inn i burlesk igjen. Kroppene har blitt så unaturlige, sier Inkiri og sikter til det rådende skjønnhetsidealet i dag.

– Kroppene våre kan være utrolig morsomme, ikke bare deilige og glamorøse. Jeg vil ta tilbake det naturlige, slår hun fast.

Glitter og løstenner

En av arrangørene, Fifi von Tassel, har da også gjort seg bemerket med sin fokus på kroppspositivisme. 

I sin moderne form er burlesk en kombinasjon av show, dans og striptease, gjerne med referanser til gammel vaudeville. Burleskdansere er ikke helt nakne, men dekker til brystvorter og underliv.

Inkiri liker å sette ting på spissen, og hun elsker grovkornet satire. Det er disse elementene hun ønsker å dyrke på burleskscenen.

– Der kan man ha fjær, glitter og løstenner på en gang. Nordmenn må vanligvis ha minst fem øl før de begynner å bevege på det venstre kneet sitt, men burleskpublikummet er så inkluderende. Det er så befriende når publikum er så gærne.

Hjemme i Bø har Inkiri arrangert gatefestival og hatt stand up for lokalpolitikere på torvet. Hun er ikke så redd for å krenke noen med sine karikerte figurer Roy og Rita.

Jeg har tenkt på det. Jeg tar opp noen stereotypier, men jeg har sansen for cowboyer også. Jeg liker at folk er forskjellige. Hvis noen føler seg krenka, da kan de kjenne litt på hvordan det er å bli stigmatisert. Og hva da med andre grupper, for eksempel de som kommer fra krig hit til Norge? uttaler Inkiri, som selv har blitt oppfattet som en eksotisk fugl på bygda.