Vintersesongen har så langt vist seg fra en mild side. Dette er nok til glede for mange, men for vedprodusent Tommy Rossbach fra Skien merkes dette på salget.

HAR VED FRA I FJOR

- Jeg vil si at salget går jevnt og trutt, men det er klart vi merker at vintrene de siste årene har vært milde, sier Rossbach.

For milde vintre betyr mindre fyring, og da sitter folk igjen med mye ubrukt ved når en ny vintersesong melder seg.

- Det er mange som er tidlig ute og ringer meg på vårparten for å sikre seg ved til vinteren. Men der folk tidligere kjøpte 5-6 sekker, kjøper de nå 2-3 sekker siden de har mye igjen fra forrige vinter, sier Rossbach.

Det samme merker en annen vedprodusent i Skien, Ole Bjørge. Da han under langt kjøligere vintre kunne selge seg tom tidlig på året, er det nå ikke alle som har klart å bruke opp det gamle.

- Vi har hatt en mild vinter i år, og hadde det samme i fjor. Da er det noen som kjøper noen sekker mindre enn de pleier, forteller han, før han legger til at kundene allikevel har meldt seg også i år.

VARMEPUMPER TAR MARKEDET

Men det er ikke bare mildvær som tar sin del av markedet. Salget av varmepumper merkes også godt i ved-bransjen, noe både Rossbach og Bjørge bekrefter. 

- Hvis noen som driver med vedproduksjon ikke merker det, så skrøner de, sier Rossbach. - Det er nok mange nå for tiden som synes det er enklere å skru på en termostat enn det er med vedfyring.

TROR PÅ BEDRE TIDER

Men begge velger de å være positive, for når kulden kommer, vet de at også kundene melder seg.

Rossbach selger blandingsved og bjørkeved i små og store sekker. Han tar 700 kroner for en storsekk med blandingsved og 800 kroner for en sekk med bjørkeved.

Bjørge fører blandingved til 700 kroner sekken (1000 liter) og bjørk- og hardved til 850 kroner sekken. 

- Jeg har produsert ved som vanlig, og har fylt opp lageret. Hvis det kommer kulde nå, så vil også salget eksplodere, sier Rossbach.