Kronekursen gjør utenlandsferien dyrere denne sommeren. Nordmenn har sett seg nødt til å ta grep.
– Hele 56 prosent sier i undersøkelsen vår at de endrer reiseplanene på grunn av dette. Noen dropper sommerferien helt, sier skadesjef på reise i Frende Forsikring, Petter Lassen.
En euro koster i dag 11,78 kroner. Går vi ett år tilbake i tid, lå kronekursen på 10,25 kroner.
Telemarkinger mest bekymret
Vi telemarkinger planlegger å bruke mindre på ferie i år sammenlignet med i fjor.
– I snitt planlegger nordmenn å bruke 19 200 kroner på ferie i sommer, mens vi her i Telemark har satt av kr 17 400 i snitt. Det er ikke bare lavere enn landsgjennomsnittet, men også lavere enn hva vi satt av til ferie i fjor, som da var 18 300 kroner, forteller regionbanksjef Telemark, Linda Velta i SpareBank 1 Sørøst-Norge i en pressemelding.
At vi planlegger å bruke mindre på ferie enn landssnittet, kan ha mange årsaker. En grunn kan nok være at hele 35 prosent av de spurte telemarkingene i undersøkelsen forteller at de er ganske bekymret over egen privatøkonomi. Dette er høyere enn landssnittet som ligger på 27 prosent.
Over 60 prosent planlegger å feriere i Norge, men nabolandene våre er også svært populære, spesielt for barnefamilier. Hos de godt voksne er Hellas på topp. Men å feriere i nabolandene er ikke så billig som det var. 32 prosent svarer at den lave kronekursen har hatt innvirkning på sommerens ferieplaner.
– For første gang på lenge er svensk valuta sterkere enn norske kroner. Akkurat nå må du ut med 103 norske kroner for 100 svenske kroner. Heller ikke Lego og «flødeis med guff» i Danmark er på billigsalg. For 100 danske kroner koster over 150 norske kroner. Så det er viktig å ta høyde for dette når du er på ferie, forklarer Velta i pressemeldingen.
Tar vi utgangspunkt i gjennomsnittslønna i Norge, får hver og en av oss utbetalt 68 000 kr i feriepenger i snitt.
– Jeg tror det er sunt å nyte friheten og unne seg litt ekstra i ferien, så lenge du bruker penger du har og ikke tar ferie på kreditt. For gode ferieminner kan være en fin investering i livskvalitet, sier Linda Velta i pressemeldingen.
Blir hjemme eller dropper utenlandstur
Undersøkelsen til Frende viser at 3 av 5 endrer reiseplanene sine denne sommeren på grunn av økonomien. 11 prosent blir hjemme i sommer og 9 prosent dropper utenlandsturen man hadde tenkt å reise på. 1 av 3 oppgir å reise mindre på grunn av prisøkningene i samfunnet.
– Vi får mye mindre for kronene våre, og den lave kursen kommer på toppen av at Europa også har hatt kraftig kostnadsvekst siden i fjor, akkurat slik vi har opplevd her hjemme, sier skadesjef på reise i Frende Forsikring, Petter Lassen.
– Ville kanskje blitt hjemme
Hvis du ikke har bestilt sommerferie har Lassen en oppfordring:
– Hvis du skal ut i sommer og ikke har bestilt enda ville jeg kanskje blitt hjemme. Tenk i hvert fall over om du har budsjett til å leve på ferien. Mat og aktiviteter har økt betydelig i pris siden i fjor, sier Lassen.
Til tross for at 56 prosent har sett seg nødt til å endre ferieplanene, er det fortsatt en stor andel av befolkningen som reiser som normalt:
– De resterende 44 prosentene sier at de reiser som før uten å endre planene sine, sier Lassen.