– Det at vi i Senterpartiet klager på egen regjering, hjelper ikke på meningsmålingene, avsluttet leder Jon Rikard Kleven sin åpningstale da partiet åpnet sitt årsmøte fredag.

– Forventningene til regjeringa er høyere enn Gaustatoppen, og tålmodigheten lavere enn vannspeilet i Møsvatn under høy kraftpris, var beskjeden fra Kleven.

Men, klagene de kom. Men på grunn av møte i regjeringens sikkerhetsutvalg fredag ankom ikke partileder Trygve Slagsvold Vedum årsmøtet før debatten var over. Dermed slapp han unna kritikken.

Selv om det var antydninger fra enkelte om at man burde avstå for å kritisere regjeringen og partiledelsen, så kneblet ikke dette debatten.

Må kunne takle kritikk

– Hvis vi ikke kan reise kritikk her på årsmøtet hvor skal vi ta det opp da, sier varaordfører Torstein Dahl i Bamble og ordfører Grunde Wegar Knudsen fra Kragerø.

– Vi sitter her jo alle sammen og er frustrerte. Frustrerte over både strømprisene og drivstoffprisene. Og når det gjelder drivstoffprisene så har vi selv lagt lista. Marit Arnstad og Trygve Slagsvold Vedum var de som sa at prisene ikke skulle over 17 kroner. Det er en forventning som er skapt. Det er noe med å ikke love mer enn man kan holde.

– Hvis det eneste vi har fått til så langt er å splitte fylkene og deretter skulle sitte å holde kjeft. Det holder ikke, sier de to.

Dahl var også bekymret for hva som nå kan skje med landbruket.

– Jeg vet om folk som nå sender kyr til slakt. Og andre som ikke vet hva de skal gjøre på grunn av all usikkerheten, sier han.

På rekke og rad

Knudsen og Torstein Dahl var ikke alene om å kritisere regjeringen for det partiets medlemmer er for dårlige tiltak på strøm og drivstoff. Den ene taleren etter den andre var innom dette i sine innlegg.

– Senterpartiet skal være nær folk. Jeg blir provosert over at Jon Rikard Kleven klager over at folk klager over energiprisene. Men folk er opptatt av energi og drivstoffpriser. Dette er et stort problem både for folk og bedrifter, sier Einar Sand fra Skien.

– Nå risikerer man at alt blir høyere. Vi risikerer at folk må flytte fra hjemmene sine. At barn ikke kan være med på aktiviteter fordi foreldre ikke har råd, sier Trine Anette Larsen Østenå fra Senterkvinnene.

– Umulig å bli populær

– Jeg har litt erfaring med energiområdet. Det er ikke mulig å bli populær når det er strømkrise, sa tidligere energiminister, fylkesordfører Terje Riis-Johansen.

Han kunne fortelle at bare på hans egen gård har kostnadene økt med mellom 500000 kroner og en million kroner som følge av økte strøm og energipriser.

– Vi har altfor høye strømpriser. Men samtidig skal vi ikke glemme at regjeringen har brukt minst 25 milliarder kroner i strømstøtte, sier Riis-Johansen.