Gå til sidens hovedinnhold

Krever åpenhet for mannen i gata

SKIEN: Ikke åpen for allmennheten, da nektes du refusjon. Det er budskapet fra kommunen.

Eiendomsgebyr, eller VAR-utgifter, er kjernen i en sak de folkevalgte behandler denne uka.

Innstillingen til kommunedirektøren/rådmannen er at Stiftelsen ungdom i oppdrag og frimurerlosjen ikke får ja på sine søknader "fordi de ikke er åpne for allmennheten".

Søknader fra menigheter som mottar kommunal støtte som trossamfunn får heller ikke et positivt svar.

Bedehus og historielag

44 søknader om fritak for eiendomsgebyr har kommet inn til kommunen etter at refusjonsordningen ble bekjentgjort i juni. 26 av søknadene ble raskt godkjent, grunnen var at foreningene som søkte var åpne for alle, har aktiviteter innenfor kultur- og fritidsområdet og "ikke mottar andre kommunale tilskudd der VAR-avgifter er med i beregningsgrunnlaget".

Blant de som har fått søknaden igjennom er Skien Røde Kors, Skotfoss historielag, IF Herkules og Venstøp bedehus og normisjon.

De som foreløpig ikke får dekket VAR-avgiften er blant flere: Frelsesarmeen, Pinsemenigheten Tabernaklet, Skien misjonskirke og Troens liv, bibelsenter og barnehage.

Disippeltreningsskolen

Når det gjelder Stiftelsen ungdom i oppdrag har den ifølge kommunen deltagere på "Disippeltreningsskolen". Homofil ekteskap skal ikke være akseptert, og dette legger administrasjonen vekt på.

Stiftelsen ber også om refusjon for deler av beløpet for bygget i Kongens gate 1, det er det hybler - og det dekkes ikke av refusjonsordningen.

Når det gjelder frimurerlosjen er vurderingen:

"Frimurerlosjen skriver at de er åpne for alle, men at den som ønsker medlemskap må sende søknad til organisasjonens ledelse, som avgjør om søkeren kan innvilges medlemskap. Det kreves for øvrig at søkeren er en mann med ordnet økonomi og at søkeren må anbefales av en frimurer. Administrasjonen bestrider derfor at frimurerlosjen er en åpen forening i den vanlige definisjonen av en 'åpen forening'."