Jentene er elever ved den internasjonale skolen i Porsgrunn, og lærerne Sell og Flogstad Haugen som er initiativtakere ville bidra med noe.

– Etter begravelsen tenkte vi at det må være noe vi kan gjøre. Slik ble «Lifewalk» til, forklarer Mari Flogstad Haugen.

Et armbånd og en gåtur – det måtte være enkelt, forklarer de. Inntektene fra armbåndene og arrangementet gikk i sin helhet til Kreftforeningen.

– Det var ikke noe «one hit wonder». Vi ville lage et prosjekt som kunne vare i 10–15 år framover, sier Sell.

KJENTE FOLK

Med salg av armbånd på fotballkamper, konserter og festivaler, godt hjulpet av en rekke profilerte mennesker, ble Life 2014 en snakkis. Målsettingen i år er å tangere fjorårets beløp.

Nå får søstrene og initiativtakerne støtte fra en rekke norske kjendiser deriblant, Petter og Gunnhild Stordalen, Aksel Lund Svindal, Ronny og Mariann Deila, Bjørn Dæhlie og Odd-profil Olivier Occean.

– Vi er så takknemlige for hvordan hele samfunnet rundt oss er med. Vi ble tatt så positivt imot at det ikke gjør oss noe å jobbe gratis med dette. Vi lever på de positive tilbakemeldingene, sier Flogstad Haugen.

– Det er visjonen vår; å være på plass i alle landets byer. Poenget er at dette er et enkelt opplegg, fra grasrota. Alle kan kjøpe et armbånd og gå en tur, sier Richard Sell.

Sammen med Mari Flogstad Haugen tar han fjorårets gåaksjon videre. «Livet er fantastisk» sto det på nærmere 11 000 armbånd som ble solgt på disse tider i 2014. Lifewalk 2014 ble en suksess med 2500 mennesker som gikk tur sammen i Porsgrunn. «Livet er nå» står det på årets armbånd, som gir en påminnelse om å leve i nuet.

– Det er store ord. Livet er fantastisk, og livet er her og nå. Men det handler om lokalsamfunnet og om å stille opp for hverandre, sier Flogstad Haugen.

RAMMET AV SYKDOM

– Alle kjenner noen som blir rammet av kreft, det kan være noens mamma, pappa, besteforelder eller deg selv. Vi vil forebygge og gjøre det vi kan, sier Richard Sells.

Spise sunt, være i aktivitet og å være sammen med andre er budskapet, forteller de to.

– Vi må begynne tidlig, barna som deltar i Lifewalk lærer å stille opp for andre, og at det er viktig å være aktive og sunne. Vi kan ikke stoppe kreft, men gjøre det vi kan for å forebygge.

SPRER SEG

Lifewalk 2015 går av stabelen med en tre kilometer lang gåtur i Porsgrunn sentrum 3. juni. Kreftforeningens generalsekretær Anne Lise Ryel skal holde tale. Samme dag arrangeres det tur i Tromsø, noen dager senere går folk i Langesund og Sandefjord.

– I fjor var det mammaen til disse elevene, men vi vet at kreften rammer så mange, mange flere. Alle har sin historie, og med Lifewalk kan vi gi noe tilbake til fellesskapet, sier Sell.

– Man trenger heller ikke være med på det store arrangementet for å delta. Stor eller liten, gammel eller ung, alle kan gå en liten tur.

Noen av skolens elever er blitt «Life-ambassadører», andre har vært med på innspillingen av låten «If I knew» sammen med duoen Hansen/Randow. Alle inntektene går i år til arbeid for unge pårørende i regi av Kreftforeningen.