Gå til sidens hovedinnhold

Forbereder seg på ekstremt høyvann

Artikkelen er over 6 år gammel

KRAGERØ: Søndag morgen kan det bli ekstremt høyvann langs kysten av Telemark. I Kragerø er kommunen forberedt på å stoppe pumpestasjoner og stenge parkeringsplasser.

Ifølge Kartverkets nettside sehavnivå.no vil vannstanden langs Telemarkskysten ligge nesten 150 centimeter høyere enn nullnivået søndag morgen klokka 08.00. Det er to stormsentre som med kort tid mellomrom treffer Sør-Norge, som er årsaken til at vannstanden blir unormalt høy.

Ved Meteorologisk institutt var man fredag ettermiddag usikre på hvor sterke disse lavtrykkene ville utvikle seg til å bli, og hvor de ville treffe kysten. Meteorologene ventet derfor med å sende ut ekstremvarsel, men økte bedredskapen i Sør-Norge.

STOPPER PUMPER

Økt beredskap er det også i Kragerø kommune, som varslet innbyggerne om det forventete ekstremhøyvannet på sine nettsider tidligere denne uka.

– Vi kommer til å følge utviklingen nøye gjennom helgen, sier oppsynsmann Bjarne Sandland i Kragerø kommune.

– Vi er forberedt på at vi kanskje må stenge av noen pumpestasjoner for avløp en periode, dersom vannstanden blir for høy. Jeg regner også med at det kan bli aktuelt å stenge av parkeringsplasser i Kragerø sentrum. Parkeringsplassen ved båthavna på Øya er spesielt utsatt, sier Sandland.

– Sånn som værvarselet er nå, så tror jeg at vi skal komme oss gjennom dette uten altfor store komplikasjoner. Det er som regel kombinasjonen av høyvann og mye nedbør som skaper størst problemer. Foreløpig er det ikke varslet spesielt mye regn i helgen. Under tidligere tilfeller av unormalt høyvann har sjøen kommet inn i forretningsbygg som ligger langs Blindtarmen i Kragerø sentrum.

– Jeg kan huske at sjøen en gang gikk helt inn til Withs boder, forteller Sandvann.

Virksomhetsleder Bjørn Solvang i Bamble kommune forteller at også hans vaktmannskaper vil følge med på havnivået gjennom helgen. Også han er bekymret for kommunens pumpestasjoner.

LIGGER I LE

Med den vestlige vindretningen som er varslet, vil trolig Telemarkskysten skjære klar av de sterkeste vindkulene. Meteorologisk institutt varsler vind på 19 sekundmeter ved Jomfruland lørdag kveld. Det er et lite hakk under det som regnes som storm. Det er også ventet en del regn langs kysten fra lørdag morgen av.

Også i fjellet ventes det sterk vind lørdag kveld. På Haukeli varsles det vind på 20 sekundmeter. Her er det i tillegg ventet et forholdsvis stort snøfall gjennom hele lørdagen.

MÅ PLANLEGGES

De siste årene har det blitt økt fokus på den forventete økningen av havnivået, som en følge av klimaendringene. En rapport fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i 2009 anslår for eksempel at havnivået i Kragerø i verste fall kan øke med 99 centimeter fram mot år 2100. I samme periode vil imidlertid Kragerø oppleve en landheving på 26 centimeter.

Bygningssjef Per Arstein opplyser at Kragerø kommune har tatt hensyn til disse prognosene i forslaget til ny kommuneplan. Der økes grensen for laveste byggenivå fra 2,3 til 2,5 meter over normalvannstanden. Skal det for eksempel fundamenteres lavere enn dette nivået, blir det i kommuneplanforslaget stilt krav om bruk av byggematerialer som tåler saltvann.

Kommentarer til denne saken