Korona og fare for smitte traff også rettssalen i Nedre Telemark tingrett i ettermiddag da en fornærmet mann (22) i en straffesak skulle forklare seg.

Mannen dukket ikke opp, og ved nærmere undersøkelse opplyste han at han var nærkontakt til en koronasmittet venn og dermed ikke hadde lov til å komme til rettssalen.

Nå står den delen av rettssaken som gjelder vold og frihetsberøvelse av 22-åringen i juni i fjor, i fare for å bli utsatt til mannen igjen kan møte fysisk og forklare seg.

Aktor, politiadvokat Bjørn Bunkholt Sæter, ba retten om å ta forklaringen til mannen per videolink, slik som har vært praksis i en rekke rettssaker det siste året.

På grunn smittevernhensyn blir rettssaker sendt digitalt, slik at både parter i retten, og pressen, kan delta i rettssakene på videolink.

Funnet forkommen

Det var den 25. juni i fjor volden mot 22-åringen skal ha skjedd i hjemmet til det daværende samboerparet i en kommune i Grenland. Den tiltalte 31-åringen er anklaget for brutal vold og mishandling av samboeren – en sak som dukket opp da politiet pågrep mannen for volden mot 22-åringen den 29. juni i fjor.

Da åpnet kvinnen (27) opp og fortalte om gjentatt vold over ett års tid da de to hadde vært kjærester og samboere.

Den 25. juni på dagen at politiet fikk meldinger om en bil som kjørte slingrete i Grenland, og rykket ut. I bilen satt den forslåtte kvinnen (25) bak rattet. 31-åringen ble i fjor høst dømt for ruspåvirket kjøring den aktuelle dagen. Han soner en straff på ett års fengsel både for den kjøringen og for en rekke andre forbrytelser.

Samme morgen hadde 22-åringen blitt funnet forkommen på en benk i Grenland av en nabo på stedet. Han ble sendt til sykehus i ambulanse, men dukket opp hos politiet fire dager senere og fortalte om volden han skulle blitt utsatt for.

LES OGSÅ: Mann (31) skal ha torturert samboeren og trykket en pistol inn i munnen hennes

Banket og sparket

31-åringen nekter både for vold mot mannen og for frihetsberøvelse. Ifølge kvinnen (27) skal både hun og 22-åringen ha blitt stengt inne på badet, der 31-åringen skal ha gjøvet løs på dem.

– Han ble banket og sparket, hevdet kvinnen i sin forklaring.

Hun ble vitne til volden mot 22-åringen.

På et tidspunkt skal en venninne av henne ringt. Venninnen hørte lyden av vold mot 22-åringen i bakgrunnen og undret hva som foregikk hos dem.

– Er det ille? skal venninnen ha spurt.

– Ja, skal 27-åringen ha svart før hun la på.

Noe annet med fysisk møte

Fordi 22-åringen har opplyst at han er nærkontakt, ønsket retten å få forklaringen hans på videolink.

Forsvarer for 31-åringen, advokat Knut Erik Storlykken Søvik, påpekte at det ikke er noen hemmelighet at 22-åringen husker lite fra den aktuelle natten.

Søvik uttalte at han har prinsipielle innvendinger mot at 22-åringen får forklare seg på videolink i en så alvorlig sak.

– Det er noe annet å møte her og se retten i øynene, understreket forsvareren til 31-åringen.

I retten dukket det også opp spørsmål om det kan dokumenteres at 22-åringen er nærkontakt og om han har testet seg for korona.

Retten bestemte derfor at den tiltalte 31-åringen skal få forklare seg først om beskyldningene. Deretter skal de ta stilling til om saken som gjelder mannen (22) skal fortsette eller om den må utsettes.

Bistandsadvokat for grenlandsmannen (22), advokat Augund Martin Krogh, hadde ikke innvendinger mot en digital forklaring for hans klient. Han påpekte at flere andre saker er gjennomført på denne måten under de rådende omstendighetene.

Det er satt av tre dager til rettssaken.