Bonden er Ole Einar Amlie. Han understreker at han er enig med bondelagsleder, Aslak Snarteland, når det gjelder høstforholdene: – Ja, de har vært fine.

TAs utsendte møtte Amlie på et jorde i Melum onsdag, rett ved der han har sin gård. Han kjørte traktor med såmaskin.

– Nå sår jeg rug på jordet jeg leier som skal høstes neste år.

Store lokale variasjoner

Men Amlie har allerede rukket å høste inn flere kornsorter den siste tiden, som høstrug og høsthvete. Cirka 200 tonn ble det, hentet fra et område på om lag 740 mål, eid og leid.

– Hvordan har kornhøsten egentlig vært, slik du ser det?

– Her i Melum og Solum har det vært for tørt til at det blir noe rekordår, svarer Amlie. – For meg ble det bortimot 25 prosent mindre enn i fjor, noe som skyldes at det ikke regnet nok her i Melum. Men jeg må si meg fornøyd, alle forhold tatt i betraktning. Og det er positivt at høstværet er stabilt.

Han forteller videre at det er store lokale variasjoner når det gjelder det avlingsmessige – antall kilo per dekar, der noen har fått bra med kilo, men korna har vært små og lette over det hele.

– Men bortsett fra det er det bra matkornkvalitet.

Tonn på tonn

Fra Felleskjøpet i Skien kommer informasjonen om at det fra 1. august og fram til midten av september, da høstsesongen kan sies å være avsluttet i distriktet, kom inn 2130 tonn korn.

Det skal være bedre enn på mange år, selv om mye blir fraktet på containere til Larvik.

For lite regn stoppet rekord

– Tilbakemelding vi har fått er at kornhøsten for telemarksbøndene har vært veldig bra, forteller Aslak Snarteland som leder Vestfold og Telemark bondelag.

– Det blir ikke et rekordår, men det blir et av de beste på mange år. Litt mer regn i sommer og rekorden hadde vært et faktum.

Også han framhever at det er fin kvalitet på kornet.

80 prosent norsk korn

En prognose i forrige måned fra Felleskjøpet Agri viste at året kornavling lå 10 prosent over avlingen i 2021. En måned seinere var den justert opp: Årets avling ser ut til å bli 14 prosent høyere enn gjennomsnittet de fem siste årene.

NTB har informasjonen.

Først prognose viste en avling på 1 245 000 tonn. Andelen som innfridde kravet til matkorn var da ikke sikker.

Prognose for importbehovet var cirka 453 000 tonn forkorn, 77 600 tonn matkorn og 4400 tonn oljefrø.

I siste oppdatering heter det:

«Det er god tilgang på matkorn, og fordelinga mellom dei ulike kvalitetene av kveite er god. Ein reknar med at møllarar og bakarar vil kunne bruke opp mot 80 prosent norsk korn i mjølblandingene.»

«Forventa overskot av matkorn vert omregulert til fôrkorn, og markedsregulator har invitert til å gje tilbod på omregulering av 20 000 tonn matkveite klasse 4.»