Gå til sidens hovedinnhold

Kongen jakter seier i sin fars æresløp

SKIEN: Moe Odin er en av tre norskfødte kaldblodshester med over 10 millioner innkjørt. Den nye kaldblodskongen, Odd Herakles, vil passere han neste år, om han fortsetter i samme tempo. Et godt steg på veien er seier i farens æresløp på Klosterskogen i ettermiddag. 

I dag gjør Odd Herakles sin 122. start i karrieren. Det er kun den sjette starten på «hjemmebanen» siden eierne Odd Paulsen og datteren Linda C. Kvernenes kommer fra Bamble. Fasiten er ikke like god som på mange andre baner. Kun en seier har det blitt på fem forsøk. Den kom i et V75-løp i januar 2015. Tre ganger tidligere han han forsøkt å vinne sin far Moe Odins æresløp, men har ikke vært bedre enn annen som han var bak Lome Brage i fjor. I ettermiddag vil han være gigantisk favoritt til å klare det i et år som kan bli helt perfekt med seier nummer 14 i den 14. starten i 2020.

REKORDEN «RØYK»

Tiden 18,4 er det raskeste han har travet. Det gjorde han på Bjerke i juni etter annetspor hele veien.

– Han kunne nok klart verdensrekorden fra førstespor med litt press til oppløpet den dagen, så Tom Erik Solberg.

Kun en start har Solberg stått over bak han etter at han ble fast kusk bak 10-åringen i juni 2019. Det har gitt vanvittige 17 seirer på 18 starter. Finnen Jorma Kontio kusket det en løpet Solberg var opptatt med laksefiske i Alta. Den finske superkusken med over 12 000 seirer på samvittigheten «sovnet» bort mellomrunden, men fikk opp farten på det norske fenomenet siste 600 meter og landet på 18,5a/1640. Den dagen hadde han Järvsöfaks verdensrekord på 17,9a/1640 inne om kusken hadde kjørt jevnere.

– Jorma kjørte akkurat som han skulle. Hesten kan ikke gå i kjelleren hver gang, sier eier Odd Paulsen som har overtatt treneransvaret på papiret etter at trollmannen fra Rauland leverte han fra seg etter fylte 70 år som planlagt og avtalt.

BLIR SVENSK

Planen var at karrieren til Odd Herakles skulle ende samtidig, men heldigvis kom eieren på andre tanker og nå er det hestens oppasser hos Romtveit, Josefine Eilertsen (27) som trener og passer på han daglig. Løpet lørdag er han fjerde i hennes regi. – Det er jo en drøm å få holde på med en slik hest. Han er like snill som han er god og er rett og slett bare utrolig på alle måter. Han flyttet stall da Lars leverte han fra seg, men han flytter bare noen hundre meter bortenfor, slik at han trenes i de samme løypene på den samme måten, forteller Eilertsen.

På vårparten drar han til Frasse Fransson i Sverige der han skal stå til avlstjeneste og sannsynligvis konkurrere videre.

– Lørdagens løp blir det siste i år, så får han ferie en måned før han trenes opp for start i slutten av februar eller tidlig mars om alt er bra. Så blir det nok et par starter før han drar til Sverige, sier Odd Paulsen.

SOLVALLA STØRST

Det aller største målet til både kusk Tom Erik Solberg og eierkretsen var Elitkampen på Solvalla i mai, der han lekte hjem seieren og 500 000 svenske kroner. I fjor vant han Nordisk mesterskap i Finland, et annet stort mål for eierne. Det eneste som gjenstår av løp for eldre kaldblodshester er hans far Moe Odins æresløp. Lørdag har han sjansen igjen. Og nå kommer han som den ubestridte kaldblodskongen. Verdens beste kaldblodshest som vii ynder å kalle han, selv om kaldblodstraveren kun trenes og konkurrerer i Norge, Sverige og Finland. Hans to siste seiersløp har vært av den billige sorten, så det er jo noen som gjør seg et lite håp om å utfordre han nå. Ove Kenneth Karlsen, trener bak Ulsrud Tea har ikke gitt opp. – Vi kjører full rulle hele veien og håper på siste indre bak Odd Herakles. Da skal vi gi han kamp, sier han.

LAR SEG IKKE SKREMME

Tom Erik Solberg lar seg aldri skremme og han tror sterkt på superhesten. Naturligvis. – Han gjør ikke mer enn han må de gangene jeg ikke ber han om mer som sist på Jarlsberg. Han er så rask at han normalt tar tidlig tet igjen. Har han en normal dag, er det ingen som rører han. Det har han vist gang på gang, sier Solberg.

Odd Paulsen legger ikke skjul på hva lørdagens løp betyr. – Det er et av de største målene vi har hatt med han. Å vinne dette løpet på hjemmebane. Og det er det største løpet han ikke har vunnet. Jeg må nødt til å tro på han. Han er bare fantastisk og viser oss stadig nye sider. Det er selvsagt synd at ikke publikum kan få oppleve et slikt løp og at løpet går i påska da det skulle gått, men sånn er det nå. Da får vi gjøre det beste ut av det. Lørdag skal vi ikke pakke feltet. Da skal vi kjøre unna å vise han fram, sier Paulsen som kan få nye 125 000 kroner i pluss på kontoen om det blir ny seier.

16 strake seirer vil han stå med om han vinner lørdag. Det er enda noen fram til sin far Moe Odin som stoppet på 24 strake seirer. Tapet kom i påske i 2002 for Järvsöfaks på Klosterskogen for flere mennesker enn det noensinne før eller siden har vært på banen i moderne tid. Tusener sto på utsiden av gjerdene for å få med seg møtet mellom det svenske og det norske fenomenet. Lørdag får man nøye seg med å se kongen møter dronningen, Ingbest og seks flotte kaldblodstravere til i Moe Odins æresløp klokken 16,50. Løpet kan sees på TAs nettsider.