Gå til sidens hovedinnhold

Folket i Bø og Nome sier nei til Midt-Telemark

Artikkelen er over 5 år gammel

ULEFOSS:–Når to av tre kommuner sier nei til å slå seg sammen, er det ikke enkelt for Sanner og Stortinget.

Eks-ordfører Jan Thorsen og Ole Moen er fornøyd med søndagens valgresultater i både Nome og Bø.

Resultatene var tydelige begge steder. Folket er ikke interesserte i å slå seg sammen i Midt-Telemark. Mens 52 prosent sa nei i Bø, sa i overkant av 56 prosent nei til sammenslåing i Nome.

– Det har vært all right

Thorsen ga seg i politikken i fjor høst, men dukket opp igjen da ting begynte å gå seg til i sammenslåingsdebatten. Sammen med eks-ordfører Ole Moen og blant annet Tor Erik Baksås, har han kjempet iherdig for å bevare Nome.

– Følelsen vi har sittet med var at det skulle bli et nei i Nome. Jeg har hatt et inntrykk av at det var den veien det ville gå. Folk har ikke kjøpt argumentene til de som har talt for Midt-Telemark, sier Thorsen.

Ole Moen har vært meget tydelig i sitt nei. Han har kost seg med minicomebacket i politikken.

– Det har vært all right og trivelig. Jeg har ikke deltatt på alle møtene, men etter hvert så vi at det var ikke mange argumenter de hadde fra Midt-Telemark-sidet, sier Moen.

Overrasket over Bø

Da TA pratet med Moen og Thorsen hadde det nylig blitt kjent at man hadde sagt nei til Midt-Telemark også i Bø. Det hadde ikke de to eks-ordførerne trodd.

– Folk i Bø har nok skjønt at det er en lettdreven kommune med lite krangling. De er vel ikke interessert i alle de andre tettstedene og den striden som kommer med det, sier Thorsen. Når det gjelder resultatet i Sauherad, sier han det var som forventet.

Tar det med fatning

Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret har hele tiden talt varmt for Midt-Telemark. Hun tar valgnederlaget med fatning.

– Vi tar det til etterretning. Vi er ikke så veldig overraska, for så vidt, men jeg er overrasket over at det ikke var større deltakelse, sier Tveito Lundefaret i en kommentar til TA, seint søndag kveld. Oppmøtet var på 56 prosent. Ordføreren hadde på forhånd spådd 70 prosent.

Da TA var rundt i valglokalene i Midt-Telemark i går så det annerledes ut i forhold til deltakelsen. I Nome har man vært relativt tydelig, i alle fall på enkelte steder.

– Nei på Helgen

På Helgen like etter åpningstid var nei-andelen nemlig stor. Det var helt klart at befolkningen hadde tatt et felles standpunkt.

– Her er vi stort sett veldig sterkt imot. Det har det ikke vært noen som helst tvil om fra starten, var beskjeden derfra.

De sju første stemmene var i urna allerede fem over tolv, og valgfunksjonærene kunne opplyse om at andelen forhåndsstemmer overgikk den ved forrige kommunevalg. Blant dem som var først innenfor døra, var Stein Grønvold, som heller ikke la skjul på sitt synspunkt.

– Det var et veldig lett valg. Vi som bor her kommer til å havne på utsida dersom det blir sammenslåing. Da er det bedre å havne sammen med Skien. Vi som bor her er ikke så gira på Bø, konkluderte han.

Flere unge sa nei

På Gullbring møtte TA de to russejentene Kristin Bakken og Ingrid Regine Verpe. Til tross for bare en liten håndfull timer med søvn, var begge helt klare på hva de mente om å slå seg sammen med Nome og Sauherad.

– Jeg liker det sånn som det er, sa Bakken, og fortsatte:

– De fleste jeg har snakket med sier nei.

– Det virker som om det er for stor uenighet blant politikerne på de forskjellige stedene med flere kommunesenter og sånn. Det er bedre å ha det sånn som vi har det nå, sa Verpe.

I Helgen og Ulefoss hadde verken eldre eller yngre velgere noe som helst imot å bruke litt av søndagen for å få sagt sin mening om lokaldemokratiet. Valgfunksjonærene på Ulefoss kunne røpe at det var folk som ventet utenfor lenge før dørene åpnet.

Første gang

Og tilstrømningen var jevn hele tiden. Halv ett var det kø for å få komme fram til valgurnen, der funksjonær Nils Skov Jørgensen sto og ventet med stempelet.

– Det er veldig moro at så mange engasjerer seg, smiler han.

Og det var folk i alle aldersgrupper som tok turen for å stemme, også dem som aldri har stemt før.

– Jeg ble politisk engasjert i fjor da det var valg. Da skjønte jeg at politikk er viktig og spennende, forteller Camilla Berge.

Men den gangen var hun ikke gammel nok til å stemme, så dette er første gang 15-åringen får legge stemmeseddelen sin i urna.

– Det er jo viktig å si det man mener. Jeg har satt meg inn i saken og stemmer for en kommune med sterk økonomi og gode tjenester, sier den ferske velgeren.

– Ikke helt dødt?

På spørsmål om Midt-Telemark var helt dødt, svarte Bjørg Tveito Lundefaret følgende:

– Nei, det blir spekulasjoner da. Det kan vi ikke snakke om nå.

Før noe som helst er avgjort den ene eller andre veien skal kommunestyrene i Bø, Nome og Sauherad møtes i sine respektive saler og avgjøre hvilken vei det går for Midt-Telemark. Det overrasker mye dersom politikerne velger å overse signalet fra folket.