Her får alle over 80 sand av kommunen

FOTFESTE: Hjemme på gårdsplassen kan Thordis Stendalen strø selv med gratis strøsand fra kommunen og dugnadsarbeid fra Dag Engebrethsen og andre frivillige i Lions club Siljan. Ifølge fallstatistikken opplever halvparten av eldre over 80 år fall årlig – og ulykken skjer ofte på glattisen.
FOTO: INGE FJELDDALEN

FOTFESTE: Hjemme på gårdsplassen kan Thordis Stendalen strø selv med gratis strøsand fra kommunen og dugnadsarbeid fra Dag Engebrethsen og andre frivillige i Lions club Siljan. Ifølge fallstatistikken opplever halvparten av eldre over 80 år fall årlig – og ulykken skjer ofte på glattisen. FOTO: INGE FJELDDALEN

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

SILJAN: Thordis Stendalen (81) og rundt hundre andre hjemmeboende eldre, strør med gratis strøsand. – Enkelt og effektivt, sier Siljan kommune, som spanderer 8800 kroner for bedre fotfeste på glattisen. Slik kan kommunen unngå millionkostnader.

DEL

– Det er Lions club Siljan som står bak ideen og gjennomføringen, forklarer pleie- og omsorgsleder i Siljan kommune, Merete Borgeraas.

I oktober tok frivillige i Lions kontakt med kommunen og fikk umiddelbart positiv respons.

– Dette er et veldig enkelt og effektivt tiltak. Lions har fylt opp småsekker og kjørt ut strøsand til hjemmeboende eldre. Vi har bidratt med penger, forklarer Borgeraas.

Det koster Siljan kommune 88 kroner per hjemmeboende eldre over 80 år å gi dem strøsand. Dugnadsarbeidet utføres av frivillige.

– IKKE NERVØS

Thordis Stendalen lar seg ikke skremme av hålkeføre. Hun planlegger å kjøre en tur med bilen tross isete veier fra hjemmet og inn til kommunens sentrum to–tre kilometer unna.

– Jeg har ikke piggdekk, men det går fint. Jeg er ikke nervøs. Er det like glatt senere i dag, så lar jeg nok være å kjøre, sier Stendalen mandag formiddag.

Posten henter hun cirka 30 meter fra huset.

– Jeg går forsiktig. Jeg bruker ikke så ofte brodder. Nå har jeg strøsand ved inngangsdøra og kan strø selv før jeg går ut, forklarer Stendalen.

Hun har aldri hatt brudd i kroppen og slik vil det forhåpentligvis fortsette. Svigersønnen Dag Engebrethsen er aktiv i Lions club Siljan og opplever dugnaden fra klubben som veldig effektiv.

– Å ha strøsand lett tilgjengelig, gjør at folk kan unngå fall. Istedenfor at eldre skal ut for å skaffe sand, så har de det i hus. Vi fikk ideen til gratis strøsand etter inspirasjon fra en Lionsklubb i Hamar-traktene, som delte ut to sekker strøsand gratis til innbyggere over 80. Siljan kommune hjalp oss å finne de rundt 100 hjemmeboende i denne gruppen, som kan ha glede og nytte av strøsand, forklarer Engebrethsen.

HØY RISIKO

Halvparten av eldre over 80 år opplever fall hvert år. I tillegg opplever en tredjedel av innbyggere over 65 år fall årlig, viser en oversikt fra Skadeforebyggende forum (Skafor).

Halvparten av fallene skjer ute og i nærmiljøet. Fallulykker er hovedårsak til at det årlig er rundt 10 000 hofteleddsbrudd hos personer over 65 år i Norge. Hoftebrudd koster kommunene i gjennomsnitt cirka 400 000 kroner per brudd i sykehjemsopphold og rehabilitering.

Med bakgrunn i tallene fra Skafor, kan Siljan kommune spare fra 10 til 15 millioner kroner årlig ved å gi eldre bedre fotfeste.

– Vi vil forebygge helseskader av hensyn til utgifter, men viktigst av alt er å unngå smerter og dårlig livskvalitet. Jeg kan trygt si ja til at Siljan kommune vil bidra med penger til strøsand neste vinter også, sier Merete Borgeraas.

Mandag kjøpte hun inn flere sett med brodder til ansatte på Siljan sykehjem, som ofte går utendørs for å komme over til omsorgsboligene.

– I alle tjenestebilene til hjemmetjenesten blir det også lagt et sett brodder, avslutter hun.

Sykehuset Telemark hadde ikke tall tilgjengelig i går for bruddskader hittil i vinter som følge av glattisen. Oslo legevakt melder om ny rekord i år. Årlig skyldes 3000 fall ved Oslo legevakt glatt føre. Bare mandag og tirsdag sist uke kom 250 personer haltende til venterommet etter fall på glatt underlag.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken