People embrace along the street in the Squirrel Hill neighborhood of Pittsburgh where a shooter opened fire during services at the Tree of Life Synagogue on Saturday, Oct. 27, 2018. (AP Photo/Keith Srakocic)
Keith Srakocic

Nå skyter de jøder fordi de er jøder i USA

Tittelen over her er skremmende og dramatisk. Men grunnlaget for den er enda mer skremmende.
Publisert

Nå har man altså man begynte å angripe jøder igjen. Fordi de er jøder. Skytingen i Pittsburgh lørdag skal visstnok være den mest blodige noensinne på jøder i USA. Uansett hvem som blir angrepet på denne måten, er det selvfølgelig svært alvorlig. Men når det rammer jøder kan det være et enda mer dramatisk bevis på en verden som går i feil retning. 

Det som skjedde var at høyreekstremisten Robert Bowers (46) løp inn i synagogen «Tree of Life» i Squirrel Hill i Pittsburgh og ropte: «All Jews must die!»; «Alle jøder må dø». Årsaken var altså at de tilhørte den etniske, religiøse gruppen jøder. Elleve mennesker ble drept, seks ble såret. 

Mange husker hvordan Donald Trump i fjor relativiserte en rasistmarsj som ble møtte av antirasister i Charlottesville. Heather Heyer som protesterte mot rasistene ble kjørt ned og drept. Det finnes gode og dårlige mennesker på begge sider, sa Trump. 

Gode nazister? 

Gode rasister? 

Gode folk som ropte antijødiske slagord? 

Det jødiske miljøet i USA er nå svært oppbrakt over den økende tendensen til jødehat. Det bør vi alle være. 

Alle drap er selvfølgelig katastrofale, men historisk sett er denne typen angrep på jøder et symptom på noe mye verre i det amerikanske samfunnet. Og i verden. Jakten på en syndebukk. 

Alltid i urolige tider, kanskje de siste 1000 årene, så har det vært slik at man massivt mistenkeliggjør og underminerer folkegrupper som ikke har staten og en majoritetsposisjon å støtte seg på. Jakter på «syndebukker» for en samfunnsutvikling som mange føler er uønsket. Ikke et land i verden har gått klar. Og uroen som preger verden nå kan på mange måter sammenliknes med noe av det som skjedde i mellomkrigstiden. Alle husker hvor katastrofalt det endte. Spesielt for jødene. 

Og det finnes mange eksempler på etnisk rensing som er mye nyere. Som det forferdelige folkemordet som skjedde i Burundi og Rwanda der hutuer og tutsier slaktet hverandre ned for ikke mange år siden. Eller det som skjer i Burma der det er svært mange ulike etniske minoriteter og myndighetene ser ut til å kaste noen minoriteter inn i et etnisk hat fra burmeserne. Kanskje som lynavleder for manglende demokratisk utvikling, kanskje med andre onde motiver. 

I USA er det absolutt ingen tvil om at hatretorikken og hatforbrytelsene har økt. Det er urimelig å gi Donald Trump skylden for det alene, for dette startet lenge før. Men det bør ikke være tvil om at Trumps hatske retorikk har forsterket en bølge av uforsonlige og ekstreme motsetninger mellom folk i USA. 

Og i enkelte jødiske aviser i USA er man tydelig på at Trump har sin del av ansvaret for det som skjer. I den jødiske avisen The Forward skriver Ben Faulding: 

«Vil skuddene i synagogen vekke jøder som støtter Trump?». 

Sjefredaktør Jane Eisner skriver: «Hva har Trump gjort med oss, Amerika?». 

Ifølge en måling har hatkriminalitet mot amerikanske jøder økt med 57 prosent i Trumps første år som president. Nå er han i ferd med å runde sitt andre år – og hatangrepene fortsetter med tragedien i Pittsburgh. 

Donald Trump sa i helgen: 

«Det er forferdelig med alt hatet i landet vårt. Noe må gjøres». Men han selv bruker en form for skyts i taler og på valgkampshow der hatet er en vesentlig del av innholdet. Hat mot demokrater, hat mot media og hat mot alle som ikke er enig med Trump. Trump mener også at skytetragedien ikke har noe med våpenlovgivningen å gjøre, man er påfallende tidlig ute og «frikjenner» den absurd liberale lovgivningen på dette feltet. Trump mener at alt ville blitt annerledes om synagogen hadde hatt væpnede vakter. Han ser ut til å glemme at fire av dem som ble skadet faktisk var politifolk.

Vi lever i farlige tider. Mange nører hat mot muslimer i Europa. Muslimer selv nører hat mot Vestens liberale verdier. Høyreekstreme amerikanere angriper altså jøder. Og USAs president ønsker å få mer våpen ut blant folk. Det er flere privateide våpen enn folk i USA. Om lag 48 prosent av alle slike våpen i verden, finnes i amerikanske hjem. Det mest tragiske er at ganske mange likevel tror Trump har rett. At man kan skyte seg til fred og trygghet. Tragedien i Pittsburgh er nok et tragisk bevis på at Trump tar feil. Også her. 

Artikkeltags