Justisministeren fikk sparken og Untited States er mindre «united» enn på 100 år

Den amerikanske president Trump feirer mellomvalget natt til i går som en seier. På tross av at republikanerne mistet flertallet i et av kamrene i Kongressen.
Av
Publisert
DEL

Demokratene feirer valget som en seier. På tross av at de ikke klarte å få flertall i Senatet. De ble faktisk litt svekket. De vant heller ikke spesielt påkostede delstatsvalg som det i Texas.

Kommentatorene og meningsmålere feirer dette som en seier for de traff noenlunde bra med sine spådommer.
Så når alle feirer det som en seier er det vel neppe å overdrive å hevde at de fleste er litt skuffet.

For to år siden var jeg i Washington D. C. og fulgte presidentvalget. Da Donald Trump ble valgt til president, men av et mindretall av befolkningen.
Jeg var også med både demokratiske og republikanske valgkampmedarbeidere og så hvordan de jobbet. Sammen med blant annet Kristian Norheim, Espen Espeseth (ektefellen til Sylvi Listhaug) og Christian Tybring-Gjedde (bildet). 

Folk flest i USA var ikke særlig begeistret for verken valg eller valgkampmedarbeidere, noe vi fikk merke da vi gikk fra dør til dør for å opplyse om hvor og når det kunne stemmes.

Derfor er det en ting til som er gledelig med årets mellomvalg i USA og det er at frammøte har økt markant mange steder. Men fra et svært lavt nivå. Noen stater langt ned på 30-tallet.

Demokratiets legitimitet, som er under press mange steder, er helt avhengig av at folk stemmer.
At folk som får posisjonene sine gjennom demokratiske valg bruker all kraft de har for å underminere folkestyret viser noe som er viktig. Man kommer til makten gjennom folkets oppslutning, men vil utvide makten ved å gi folkets stemme mindre vekt.

Man har sett det flere steder der islamistiske bevegelser har stor folkelig oppslutning. Som i Tyrkia. Der bruker man demokratiet til å prøve å demontere det samme demokratiet.

Og med Trump har man sett noe av det samme.

Han sa før valget i 2016 at han kun ville respektere valgresultatet om han vant. Vant gjorde ham, men uten å få flertall.

Nå har han også fått en smell i mellomvalget. Og i dette øyeblikk vil jeg tro de sitter i Det hvite hus og lurer på hvordan dette skal brukes.

Det første han gjorde var å sparke sin egen justisminister, Jeff Sessions - som meldte seg inhabil i den såkalte Russland-etterforskningen til Trumps store irritasjon. Den nye midlertidige justisministeren Matthew G. Whitaker har uttalt seg om saken og mener at det er urimelig å også etterforske

Trums økonomi i forbindelse med denne etterforskningen. Så om Trump har fått ulovlige russiske penger - så mener altså påtroppende justisminister at det ikke skal etterforskes. Sikkert en mann etter Trumps hjerte. Så spørs det om Senatet godkjenner han - eller hvem som Trump eventuelt kommer opp med.

Jeg antar at smellen i valget og demokratisk flertall i Representantenes hus kommer til å bli brukt av Trump som årsak til alt han ikke får til. At han har hatt to år med republikansk flertall i begge kamre har ikke hindret ham fra å skylde på demokratene. Og nå blir det verre. Og når det gjelder alt han ikke får til er det mer enn mange er klar over. Som å lede United States of America. For mindre United enn de er nå har de neppe vært på 100 år.

Artikkeltags