Stavanger  20190520.
Prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek holder foredrag på Clarion hotell i Stavanger.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Carina Johansen

Hvorfor er ikke han her på navnelisten?

Publisert

De som snakker om avkristning av landet bør se på den ferske navnestatistikken som Statistisk sentralbyrå kunne legge fram i går. I alle fall er det ikke å komme bort fra at de tre øverste på guttelisten er som hentet ut fra Bibelen.

Nummer en er altså Jakob/Jacob. 423 små karer i landet vårt fikk det navnet i fjor. Så kommer Lucas eller Lukas. 392 ble oppkalt etter evangelisten som sørget for juleevangeliet. Og deretter kommer Filip, Fillip, Phililp og Phillip. 387 fikk det navnet.

Videre har vi Oskar og Oscar, vi har Oliver, Emil, Henrik, William før Det gamle testamente slår til med 314 Noah eller Noa. Og på tiende plass har vi altså Aksel eller Axel. På Vestlandet står forresten Isak sterkest - og her i Telemark ser det ut til at Håkon, Henrik og Elias er i skuddet. Blant jentenavnene er vi ikke så bibeltro, så vidt jeg kan se. På topp har vi 393 små Emma’er.

Deretter kommer det 379 som heter Nora eller Norah. Miss Sophie – har fått 326 små avleggere – som heter enten Sofie eller Sophie. Deretter kommer 319 Ella, 303 Olivia, 291 Ada – og så kommer det en runde til med Sofia/Sophia, som om de tolket det sammen med Sofie, hadde vært det desidert mest populære pikenavnet.

Deretter har vi Sara, Sarah og selvfølgelig Zara, før topp-ti-listen avsluttes med Maja, Maia og Maya og så Ingrid på en god tiendeplass.

Ingrid er et fint navn, men det er også et av de få, litt gode, gamle, trauste norske navnene som er med. I Troms er forresten Ingrid på topp. På radioen snakket de i går om at Wenche nærmest har forsvunnet for godt og navn som Kari, Randi, Gudrun, Bodil og dets like er det ikke mye å se til på toppen, selv om det er fine, norske navn som hva prydet mange kvinner i dette landet.

Jeg har en søster som heter Sonja. Hun er født i 1969. Om noen husker tilbake, så var det året etter at kongen vår, Harald, giftet seg med en dame, med gode aner fra Telemark forresten, som heter Sonja.

Men min mor bedyrer at det at Sonja ble Sonja overhodet ikke har noe som helst med det bryllupet å gjøre. Jeg vet ikke riktig hva jeg skal tro. Det var ikke så uvanlig, før, at man hedret de kongelige med å bruke kongelige navn på babyene, selv om vår familie neppe har vært av de fremste monarkistene.

For noen kan det muligens være et navn som overraskende nok ikke er på listen. Spesielt fordi man i vår tid ofte finner folk som er mye i mediene på navnetoppen.

Men skal jeg være helt ærlig så antar jeg det tar en stund før Durek kommer på denne listen.

Artikkeltags