Gå til sidens hovedinnhold

Vi trodde nesten ikke det vi så...

Vi ble lengre og lengre i maska – desto mer vi så. I Nissedal, et steinkast fra Tveitsundbroa, i Treungen, fantes altså noe av det flotteste jeg har sett i Norge, har Z i Norge, når det gjelder museum – eller samling av utstillinger.

Artikkelen er over 3 år gammel

Z museum er nærmest et fenomen. Og et bevis på hva som er mulig å få til med solid mengde entusiasme, men uten en offentlig krone i tilskudd.

Vi ble strålende tatt imot av karene, sjefen Johan Ziener Thronsen og visedirektøren (som i omviser) Leif Ragnar Svendsen. To kunnskapsrike og humørfylte karer, som det nesten hadde vært verdt å reise ned og høre på, uten at de hadde hatt et museum å vise fram. 

Men det har de. Det har de i aller høyeste grad.

Svært mye av de ulike utstillingene, egentlig er det jo en samling av flere museer, med en omfattende samling av Donald Duck- effekter, med Jully Isaksens hattebutikk fra Porsgrunn, i levende live, med en fabelaktig teppesamling, med afghanske, persiske, tyrkiske og norske tepper, med kartsamling, en utrolig samling biler, antakelig landets mest omfattende samling telefoner, en gammel barbersalong, et tannlegekontor som fikk det til å ise i det som måtte finne av mer eller mindre vise jeksler.

Radioer i rikt utvalg, okkupasjonstid i Norge, med effekter fra begge sider, ja, de er inne på det meste av nyere og litt eldre, historie.

Mestertyven Ole Høilands dirkesett er på plass, håndlagede kniver skapt av blant annet våre «reisende» landsmenn, som dessverre ble kalt både fant, splint, tater og det som verre var, men der mange var fabelaktige håndverkere og kunstnere er utstilt.

Alt dette finnes i museet, som noen av våre profesjonelle museumsfolk i det hele tatt har store problemer om å kalle et museum, har jeg registrert. Det skal visstnok bare være en «samling» dette lille underet i Nissedal.

Samme hva man kaller det, men opplevelsen var stor. Mitt følge sa det best: Det var så fantastisk at man nesten ble rørt over hva de har fått til, at det er mulig.

Som, altså, ikke ligger avsides til, Nissedal er sentrum av Sør-Norge. Og Z holder åpent fra 11 til 16 hver dag nå i sommer og fortsetter stort sett hver dag, unntatt mandager, også utover høsten.

Grupper og andre kan få til andre åpningstider, etter avtale. Prisen er svært overkommelig og man kan både starte og avslutte besøket med vafler og kaffe, i en ganske elegant utformet amerikansk «diner».