Slår vi Varden for 24. året på rad?

I dag er dagen for opplagstall igjen. «Den store talldagen» som bransjeorganisasjonen Mediebedriftene kaller dagen og tallenen blir offisielle klokken 09.30. Det er da avisene kan framlegge de faktiske tallene knyttet til opplag, lesing etc. Og tallene blir mer komplisert, år for år.
Av
Publisert

For nå har vi digitale abonnenter, papirabonnenter og lesere på tre ulike «plattformer»:

Papir, desktop og mobil. Mange, spesielt yngre, leser konsekvent avis på mobil.

Det morsomste her i området er kampen mellom TA og Varden. TA har lenge hatt flere lesere enn Varden, 71000 mot 59000 ved forrige telling.

Men når det gjelder antallet abonnenter er forholdet ganske likt.

Varden lå svært langt foran TA for 25 år siden. Mens TA hadde omlag 20 000 abonnenter hadde Varden bortimot 35 000. Og Varden hadde 50-60 millioner mer i inntekter - så det var slett ikke noen lett posisjon.

Men de siste 23 årene har TA knappet inn å avstanden, år for år.

Og i dag formiddag får vi dokumentasjon på om vi også gjør dette for 24. året på rad. Vi kan til og med bli den udiskutabelt største avisen i Telemark - på alle "plattformer".

Er i grunn ikke så rart at vi er litt spente i TA-huset i dag.

Vi vet våre egne tall men vi aner ikke hvordan det har gått med Varden. Selv om vi har merket et hyggelig tilsig av Varden-abonnenter som har kommet til oss i TA. Noen lesere har vel gått på en smell og gått andre veien også. Høhø.

Men når sant skal sies har vi stor respekt for våre kjære konkurrenter i Varden. De lager en solid lokalavis og ofte har de saker som jeg tenker: «søren at ikke vi hadde den».

Og så er det nå en gang slik med konkurranse at det normalt stimulerer kvalitet.

Jeg vil uten videre hevde at Telemark har to av de beste lokalavisene i landet. Men det er ikke bare en påstand fra meg, det finnes omfattende undersøkelser som viser det samme.

Og jeg innbiller meg altså at TA er som den er, fordi vi må anstrenge oss ekstra for å konkurrere med Varden.

Og med KV i Kragerø.

Og med Telen på Notodden.

Og med PD i Porsgrunn.

Og med Drangdalsposten.

Og med Bø blad.

Og med Kanalen på Ulefoss.

Og med Rjukan Arbeiderblad.

Og med Vest-Telemark blad i Kviteseid.

De i Kviteseid er forresten et under og et fenomen av en avis. Dyktige, pågående og bevisste journalister. Skriver på nynorsk med fokus på de fine bygdene vest i fylket. Og stadig i stand til å sette dagsorden, med å grave fram viktige saker. De gjør en viktig jobb for distriktene våre og jeg håper oppriktig talt at de gjør det bra på den store talldagen.

Tilbake til TA og Varden. Verden er jo slik at alle ikke kan vinne. Noen må komme på andreplass og skulle det være TA i dag, så må jeg innrømme jeg vil ta det litt tungt.

Men ikke voldsomt og ikke lenge.

Siden Varden i denne talltevlingen har kommet på andreplass 23 år på rad så må vel vi kunne tåle det et år også.

Skjønt, jeg har en god følelse i år. Den som har lever får se, som det heter i mer fuktige miljøer.

En fantastisk amerikansk radiomann og forfatter som heter Garrison Keillor, som blant annet sto bak bøkene om Lake Wobegon i Minnesota, der folk av norsk avstamning var «sirompa og godhjerta» sa det slik:

«En god avis er nesten aldri god nok, men en elendig avis er alltid en sann fryd».

Jeg vil hevde at både TA og Varden er ganske bra. Så får tallene i dag fortelle om hvem av oss som er størst..

Artikkeltags