Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Butt, Mariam

- Når Trine og Abid er samlet tror jeg de er enig om én ting: Hva de mener om hverandre

Det er litt av noen tilstander som er rullet opp når det gjelder partiet Venstre i det siste. Såpass at Frithjof Jacobsen i VG skrev en kommentar under tittelen «Sykt i Venstre».
Av
Publisert

Saken er såpass oppsiktsvekkende at folk har sperret opp øynene også i andre partier. For utskjelling av politiske konkurrenter er dessverre ikke noe nytt i disse kretser, men at partileder Trine Skei Grande skjeller ut sin partifelle Abid Raja til regjeringskollegene i Frp og Høyre hører med til sjeldenhetene. Og når det i tillegg viser seg at utskjellingen foregår med åpen mikrofon og Raja til stedet som måpende tilhører, uten at Skei Grande vet om det, så er det omtrent den ultimate varianten.

Mange har fått med seg dette, men ikke alle har fått med seg årsaken. Skei Grande har rett og slett lovet seg bort til Siv Jensen, når det gjelder penger til Human Rights Service (HRS) og deres svært fremmedskeptiske virksomhet. Men hun skal ikke ha sagt det til sin egen stortingsgruppe. Så hun sitter i møte med Venstres egne stortingsrepresentanter som enstemmig går imot å akseptere penger til HRS, uten å si noe. Før hun sier det er ok til Høyre og Frp. Det er ikke rart at det koker ganske heftig i Venstre nå.

I tillegg er det en annen dimensjon som er litt underlig. Raja er altså sykemeldt etter utskjellingen. Venstre er det partiet som mest aktivt vil svekke sykelønnsordningen i Norge. Til fagbevegelsens store fortvilelse. Om ikke det nødvendigvis er relevant, jeg er ikke Rajas lege, så er det en pikant detalj. På samme måte som Trygve Hegnar gikk ut mot Trond Giskes sykemelding når «Metoo»-anklagene raste som verst mot ham, kaller Hegnar nå Raja en pingle. «Trine gjør meg syk» skal Raja ha sagt til stortingskolleger. Trine har altså behandlet Raja på en måte som gjorde at han måtte til legen og ble sykemeldt.

Og om ikke det er pikant nok så må jo det også nevnes at før Skei Grande satte i gang med sin telefonoverførte tirade mot sin egen nære medarbeider i Venstre, så fortalte hun at hun satt i Madrid og koste seg med et glass. Hun satt altså og drakk før hun skjelte ut sin egen nærmeste medarbeider.

Det er også alminnelig anerkjent i politiske miljøer at forholdet mellom de to har vært spesielt dårlig fordi Raja ba Skei Grande redegjøre for det som hadde foregått i en åker i Trøndelag. Her er det mye vondt blod. Og jeg antar at julebordet til Venstre i år blir av en forholdsvis avdempet karakter.

Nå har vi hatt et år med massive interne stridigheter i Ap.

I Senterpartiet der noen sendte ufine SMS’er Liv Signe Navarsete.

I Frp der Per Sandberg følte seg dolket i ryggen av Christian Tybring Gjedde. Og nå i Venstre.

Mens partiet som virkelig har hatt det politisk vanskelig i år, KrF, ser ut til å være forbausende gode venner. Og når sant skal sies så må jeg innrømme at jeg synes Knut Arild Hareide aldri har sett så blid, uthvilt og lettet som de siste ukene. Kan det være at han gjorde dette med vilje? Som Ibsen skrev så poetisk:

«Kan hende jeg seiler min skute på grunn; men så er det dog deilig å fare!»

Det er et politisk ord som sier at der det er to Venstre-folk samlet er det i alle fall tre meninger. Når Trine Skei Grande og Abid Raja er sammen tipper jeg de er helt enig om hva de synes om hverandre. Det er neppe edel poesi.

Artikkeltags