Et folkeopprør på gang

Den nasjonale politikken begynner virkelig å bli spennende når det er et knapt svangerskap igjen før valget i september. Om 238 dager er det antakelig klart hvem som skal styre Norge de neste fire årene.
Av
Publisert

Det er store ting som rører seg. Det ble kjent i starten på helgen at Senterpartiet nå får ganske elleville 29.5 prosents oppslutning på partibarometeret for Hedmark. Til sammen har Senterpartiet og Arbeiderpartiet 69,3 prosent oppslutning i dette fylket.

Venstre, på sin side, der mange mener Trine Skei Grande har herjet med vårt politiske system i det siste, har fått svar på tiltale. De er under sperregrensen nasjonalt og i Hedmark har Venstre nå 2.3 prosents oppslutning.

Og de som lurer på hvorfor dette skjer, spesielt med Sp, er det ikke særlig vanskelig å peke på svaret. Den ødeleggende sentraliseringen som rir landet, med påfølgende avfolkning, er i ferd med å vekke til live et folkeopprør som vil ryste det parlamentariske Norge om det står seg åtte-ni måneder til.

Så derfor ser man at motkreftene, altså de som står for denne sentraliseringen, nå prøver å dikte inn verst mulige egenskapene i Sp.

En av de verste til å hakke på  Senterpartiet er Høyres stortingsrepresentant Hårek Elvenes. Han er svært indignert over Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og antakelig Senterpartiets framgang. Han sier til VG:

– Ordbruken hans er splittende. Han dyrker motsetninger og setter nordmenn opp mot hverandre. By mot land.

Elvenes mener, muligens, at alle burde bare sitte helt i ro og se at Høyre og Frp, med Venstre som haleheng, avfolker distriktene våre, legger ned bygd etter bygd.

De færreste tør å si det høyt, men jeg har også registrert at flere prøver å pådytte alt fra Trump-stempel til kvasi-fascistiske merkelapper som Le Pen og Sverigedemokraterna på Senterpartiet.

Det er, med lite respekt å melde, helt urimelig og bare tøv.

Det finnes sikkert både nasjonalister og rasister i Sp, men de finnes i alle partier, så å prøve å stemple distriktsopprøret i Norge fascistisk er rør. Derimot så gjør den tempererte elite i Oslo, uavhengig av hvilke parti de tilhører, lurt i å ta disse signalene på alvor.

Den ene «reformen» etter den andre, og det er god grunn til å skrive reform i anførselstegn, den ene etter den andre er direkte distriktsfiendtlig.

Enten vi snakker om det store bedraget som ligger i det de ufattelig nok kaller «Nærpolitireformen», som handler mye om å legge ned polititilbudet og fjerne gode arbeidsplasser fra hele landet, det handler om kommunereformen, der statsråd Sanner kjører på og gjerne gir blaffen i folkeflertallet. Det kan også handle om  sykehusreformen. Problemet er at konsekvensene, nesten alltid, fører til at man svekker våre distrikter. Man svekker det meste annet enn de store offentlige "klyngene" i Oslo med departementer og direktorater, som eser ut bemannings- og kostnadsmessig.

Spørsmålet er om flere av de andre partiene ser denne bevegelsen. For mange i Norge er det kanskje det viktigste verdispørsmålet i vår tid. Skal vi opprettholde bosetting, trivsel og framtid for hele landet, eller skal vi det ikke.

Årsaken til at en tredjedel av velgerne i Hedmark vil stemme på Sp er at de vil kjempe for hjemstedet sitt. Mer komplisert er det ikke. Og det er en kamp som er vel verdt å ta.

Å kjempe for våre bygder er ikke å rope «ulv-ulv».

Artikkeltags