REUTERS/Alessandro Bianchi
Alessandro Bianchi

Er Jude Law jøde?

Den britiske skuespilleren Jude Law har bursdag i dag. Han ble født 29. desember 1972 og er altså 44 på denne vakre torsdagen. Vel, britiske skuespilleres 44-årsdager er det sjelden vi gjør noe stort nummer av i denne spalte, så det er en annen grunn for at jeg trekker fram nettopp Law.
Av
Publisert

Han heter egentlig David Jude Heyworth Law. Men poenget er at jeg har trodd at mellomnavnet «Jude» var et signal om at han hadde jødisk bakgrunn. «David» er jo heller ikke et helt ukjent navn i jødisk sammenheng. Og «Jude» er jøde på tysk.

Men det medfører, så vidt jeg har funnet ut, ikke riktighet. Årsaken til at David heter Jude er rett og slett at hans foreldre var litt forelsket i The Beatles-sangen «Hey Jude».

Hey Jude, don't make it bad

Take a sad song and make it better

Remember to let her into your heart

Then you can start to make it better

Vi var noen som, på et julebesøk forleden dag, diskuterte nettopp dette med jøder.

Spørsmålet er klassisk, svaret ikke så lett som man kanskje skulle tro. Er det å være jøde kun en religion, kun en etnisitet eller hva er det egentlig?

Om du kommer fra en familie som har tilhørt den kristne tro i generasjoner og du velger å «melde overgang» til den mosaiske tro, er du da jøde?

Eller om du kommer fra en jødisk familie og er ateist, er du egentlig jøde da?

Jødene har blitt forfulgt i mange hundre år. Det har gått i bølger, men pogromer og holocaust vært noe av det aller verste som har skjedd i verdenshistorien. Og den gangen var man jøde om man tilhørte en jødisk familie, uansett hva man personlig trodde på.

Men helt korrekt definisjon er vel strengt tatt at jødedommen er en tro.

 Tror jeg.

Mitt poeng er at det samme må gjelde alle andre. Mange omtaler islam som en politisk retning og muslimer som rase. Og det er feil. Det er en trosretning og det finnes ikke noe land som heter Islam.

 Eller Jødeland for den del.

Ikke annet enn på gamle kart i skoler som har altfor få ressurser altså.

Jude Law har forresten sagt noe interessant om akkurat dette:

 «I’ve always liked what Thomas More said in Utopia, which is that in Utopia every person is allowed their own lifestyle and religion but no one is allowed to stand on a soapbox and tell others that theirs is right. I thought that was brilliant.».

Man kan tro hva man vil men bør ikke dytte det på andre.

Og jeg legger til: Hey Jude, don't be afraid.

Og gratulerer med dagen.

Artikkeltags