Årets mest forutsigbare nyhet

Årets absolutt mest forutsigbare nyhet ble sluppet tidlig tirsdag morgen. Den ble sluppet fra himmelen. Det var det første snøfallet.
Av
Publisert
DEL
Årets absolutt mest forutsigbare nyhet ble sluppet tidlig tirsdag morgen. Den ble sluppet fra himmelen. Det var det første snøfallet.

Da vet vi, på forhånd, at vi kommer til å ha en masse saker om biler på sommerdekk, biler i grøften, et par biler i en husvegg – og til og med bil i elven. Vi vet ikke absolutt alt, i den minste detalj, men vi vet at det kommer, at det preger nyhetsbildet.

 Kø, snø, sommerdekk, glatte veier, trafikale problemer, er like sikkert som at nyttår kommer etter jul og at skatten må betales. Om enn ikke med glede.

Men det var i alle fall skikkelig vinter tirsdag morgen, og det var antakelig flere enn jeg som følte meg mer nedsnødd enn vanlig. På TA taket, på det gamle TA-bygget viste det minus to, som slett ikke er spesielt kaldt, heller er det vel ganske vanlig.

Spesielt når man tenker på rekorden for november i Telemark. Det var 28. november 1952, altså OL-året da man hadde olympiske leker i Oslo tidligere samme året. Men ble det altså målt minus 24.3 grader på vakre Kalhovd i Tinn. Ved foten av Hardangervidda.

Norgesrekorden for november er forresten langt strengere. Det var i Karasjok, nærmere bestemt Ovllá-Pierguolbba, for de spesielt godt kjente, der det 28. november 1904 ble målt minus 41.8 grader. Da må man kunne si det var ganske hustrig.

Forøvrig hører det vel med at på Dalen, i Tokke, 2. november 1971, ble målt hele 16 varmegrader, som også er telemarksrekord for november.

Og det varmeste som har vært i Norge, denne mørke måneden, er ikke så lengen siden. Da var det i fønvind-velsignede Tafjord på Sunnmøre de målte 21. 8 grader. Det var 6. november 2003.

Og om ikke dette skulle være nok, og det blir sjelden nok for oss som er interessert i slikt, så er også november den våteste måneden. Aldri før, eller siden, har det falt mer nedbør på en dag enn i Indre Matre i Hordaland, 26. november 1940. Det var altså ikke bare en mørk høst på grunn av krig og tyske okkupanter. På den dagen kom det 229,6 millimeter nedbør i Matre. Vi får være takknemlig for at det ikke kom som snø, for da hadde den vel ikke vært smeltet ennå.

Men snøen som falt tirsdag morgen er allerede, i stor grad, på vei mot havet. Og dermed blir antakelig overraskelsen minst like stor i neste uke, eller når neste snøfall kommer.

Artikkeltags