Gå til sidens hovedinnhold

En av heltene

Artikkelen er over 3 år gammel

" ... jeg trodde pengene var fra salget siste året, så var det fra salget siste måneden ... det er helt vilt.."

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det var spesielt trist å høre at Jon Michelet gikk bort i helgen. At han la ut på sin siste reis. Kreften tok til slutt den gamle krigeren. 

For min egen del synes jeg det var ekstra trist fordi vi hadde avtalt å møtes i Skien. 

Jeg ble litt kjent med Michelet da han var festspillkommentator i Bergensavisen for flere tiår siden. Det var utrolig gøy å ha den gamle raddisen til å kommentere finkulturen som ofte utspiller seg på de ganske fornemme Festspillene i Bergen.

 Jeg ble enda bedre kjent med den ytterst sympatiske mannen da jeg fikk bokbade ham i Brevik kirke på frigjøringsdagen 8, mai (foto), for et par-tre år siden. 

Da hadde vi en lang og fin samtale om bøkene hans om Skogsmatrosen og om krigsseilerne. 

Fem har kommet ut så langt og den sjette var varslet da Michelet ble syk. 

Vi har fått 

En sjøens helt – Skogsmatrosen. 

En sjøens helt – Skytteren. 

En sjøens helt – Gullgutten. 

En sjøens helt – Blodige strender 

En sjøens helt – Brennende skip.

Her skriver Jon med en innlevelse, en kjærlighet til sjøfolkene og en kritisk forståelse av krigens helvete som vi neppe har sett i Norge før, i alle fall ikke i dette omfanget. 

Saken er jo at Jon Michelet har skrevet bøker i mange tiår, men liknende suksess som det han fikk da han tok på seg kjempeoppgaven å beskrive krigsseilernes skjebne kom ganske overraskende på ham. 

Han sa til meg at 

«.. jeg fikk pengeoversikt fra forlaget da det tok av. Jeg trodde pengene var fra salget siste året, så var det fra salget siste måneden ... det er helt vilt»

Og jeg unner ham så vel at han de siste årene av sitt liv fikk slik enorm suksess, både økonomisk og kunstnerisk. 

Jeg har registrert en lang rekke, først og fremst karer, som leser lite og ingenting, har kastet seg over bøkene om Halvor Skramstad. 

På sin egen facebookside skrev en av Jon Michelets fire døtre, Marte Michelet i går en rørende omtale av faren. Hun skriver at han sa da de snakket om døden:

 «Men jeg er 73 år gammel, det er ikke så verst. Jeg har vært i alle verdensdeler. Jeg har skrevet 48 bøker. Jeg har fått fire døtre og tre barnebarn, og dere kommer og besøker meg alle sammen, og jeg er så glad i dere»

Hun kunne formidle at han også maktet å gjøre ferdig den sjette og siste av bøkene om sjøens helter og den kommer ut i høst. 

Og jeg har lyst å takke Jon Michelet for alt godt han gjorde. Det han gjorde for krigsseilerne og sjøfolkene og det han gjorde for at vi andre skulle få bedre innsikt i en av de sterkeste perioden i norsk historie. 

Nå kan du få hvile i fred. For meg er du en av heltene.