Endelig er fredagen her. Hvilken nydelig dag. Og siden det ikke bare er fredag, egentlig er det jo aldri «bare « fredag, men siden det også er den aller første fredagen i august 2018, noensinne, så er dagen vel verdt en liten fanfare. 

Sakte, men sikkert, så begynner livet å nærme seg normalen igjen. Folk kommer tilbake fra ferie. Kanskje dette er din første hjemmefredag på lang tid? 

Kanskje du er klar for gullrekka i heimen? 

Som, by the way, kan være mer enn NRKs ulike programtilbud. Jeg har hørt om amorøse par som omtaler de mer lystige aktivitetene som gullrekka. 

Jeg har innimellom fått litt velfortjent kjeft for denne spalten, fordi den kan framstå som liberal når det kommer til god mat og god drikke. Eller, først og fremst drikke da. 

Og jeg er en frihetselskende kar som mener at folk flest er mer enn i stand til selv å avgjøre hva de skal ha i glasset. 

Men jeg er jo konservativ, på grensen til reaksjonær, i forhold til, hold deg fast: KrF. Eller i alle fall KrFs ungdomsparti, KrFU. De har nemlig lagt opp til ulike modeller for ny ruspolitikk her i landet. 

De vil, så vidt jeg skjønner, enten «nedkriminalisere» narkotikabruk og redusere strafferammene kraftig. 

Eller så vil de «avkriminalisere» bruk og besittelse av narkotika. 

Det tredje alternativet fra KrFU er å «legalisere» narkotika. 

Når sannheten skal fram så er både Unge Venstre og Unge Høyre på omtrent samme linjen. Og SU har vel også forslag i den retningen. 

Men jeg er likevel en smule sjokkert over at KrFU faktisk er der. Burde man ikke først lære å krype før man skal løpe maraton? 

Over hele verden skjer det noe med ruspolitikken nå, som kan bli svært krevende. Jeg kjenner til en liten, idyllisk by i Alberta, Canada. Til høsten vil de legalisere en del narkotiske stoffer i provinsen Alberta og allerede nå er det sju butikker under etablering som skal selge stoff i denne landsbyen, helt lovlig. 

Jeg er ikke overbevist om at det er det vi trenger mer av i samfunnet. 

Jeg er skeptisk til å bedre tilgangen på narkotika, men har altså ikke noe imot at folk nyter et glass vin eller et par øl. 

Så må du gjerne kalle meg gammeldags. 

Det er ikke usant heller. 

Vel: Fredagen er her og vi er mange som mener dette er en av de ypperste oppfinnelsene som er gjort. 

Det er en teologisk tolkningssak om fredagen var den femte eller sjette dagen i skapelsen. Men om vi tolker det slik så var det altså fredagen det etter 1. Mosebok står: 

«Vær fruktbare og bli mange og oppfyll jorden og legg den under dere, og råd over fiskene i havet og over fuglene under himmelen og over hvert dyr som rører seg på jorden»! 

Å være fruktbar i en skikkelig gullrekke må jo være en passende oppfordring inn i en ny helg. 

Vel, det kan vi muligens humre litt av og så glir vi trinnløst over i helgemodus mens jeg erklærer fredagen for åpnet. 

Signe dagen!