Færre gifter seg - mange lever godt sammen likevel

Publisert

I starten var mitt ekteskap helt fint, men så kom vi ut av kirken ... omtrent slik går en gammel vits. For de fleste er det først og fremst det. En vits. Det som kanskje ikke er så vittig, men mer interessant, er at det i Norge ikke har blitt inngått færre ekteskap siden 1994. Altså på omtrent 25 år. Hvorfor det er slik drøfter de lærde, men først og fremst ser det ut til at man lever sammen på litt andre måter enn før.

Til NRK sier professor Tone Hellesund ved Universitetet i Bergen følgende: «Jeg tror ikke at vi skal tolke det som at folk sier nei til familieliv. Heller tyder det på at det folk ser på som familieliv, er noe mye bredere enn det å inngå ekteskap».

Tallene viser at det var 20 785 ekteskap som ble inngått i Norge i fjor. Det er en nedgang på seks prosent siden 2017. I 1994 var forrige gang tallet var såpass lavt med 19 866 inngåtte ekteskap. Det å gifte seg er helt flott for de fleste, men vi gjør det nok litt vanskelig for oss selv i vår tid. Muligens vi har for store forventninger til hva livet og ekteskapet kan gi oss.

Jeg fikk for en tid tilbake høre en historie om en ung kvinne som skulle feire utdrikningslag før sitt eget bryllup. Hun traff sin elskede i utdrikningslaget. Problemet var bare at det var ikke den samme som hun skulle gifte seg med. Hun gjennomførte planene, men ekteskapet varte bare et par måneder. Hun klarte ikke å glemme han hun møtte før bryllupet.

De ti siste årene har antallet ekteskap stort sett gått ned hvert år. Både kirkelige og borgerlige vielser går ned. På tross av at kommunene nå har overtatt rollen som offentlig seremonimester, der ordføreren gjerne står for selve vielsen. Jeg var selv til stede og forlover i et nydelig bryllup i sommer der ordfører Hedda Foss Five gjorde en flott jobb for mine to gode venner. Hun var både alvorlig, stilig og glad og ga selve vielsen ekstra stil. De er forresten fortsatt lykkelig gift. Men selv Five-effekten har ikke klart å løfte de nasjonale tallene, om man skal være litt munter.

Det meldes om at det første året med kommunal vielse – og ofte ordførere som ansvarlige – har vært vellykket. Fra hele landet har det kommet rapporter om stilige, vakre og rørende seremonier. I slalåmbakker, rådhus og på seilbåter, har folk lovet hverandre kjærlighet og troskap. Likevel går altså tallene ned. Men det trenger ikke i seg selv bekymre så mange. For om folk vil og klarer å finne andre gode måter å leve sammen på, så må jo det være det viktigste, ikke at det blir ført inn i et ekteskapsregister.

Det er jo også i henhold til skriften: «Størst av alt er kjærligheten». Og av alle møbler som finnes i de tusen hjem kan det vanskeligste være å avgjøre hvor (ekte)skapet skal stå ...

Artikkeltags