Du kan ha den alene – eller sammen med noen.
Du kan ha den innpakket i melankolsk sødme, i reflektert ettertanke, i dunkelt tungsinn eller som ren medisin.
 Kall det gjerne meditasjon. Kall det hva du vil, men i en tid der vi påvirkes av alle mulige slags inntrykk, alle mulige slags innspill i alle kanaler, i alle digitale og analoge sammensetninger, i alle slags rammer – så er stillhet, ro og litt neddempet sinnsstemning i ferd med å bli underskuddsvare og dermed også gull verdt.

En av disse nydelige kveldene nå denne uken var som skapt for nettopp dette. En stille stund. En tur i Urædd-løypa (hvilket fantastisk tilbud til folk i Porsgrunn). En dukkert i sjøen (Fortsatt veldig deilig å bryte bølgene og nyte forbausende behagelig sjøvann i Eidangerfjorden) – og lett rusling ved Mule Varde.

Jeg ble litt nysgjerrig på historien, som alle skikkelige Porsgrunns-folk antakelig kjenner som sin egen bukselomme, men for bergensere i eksil og andre kan jeg jo ta med:  Det gamle landstedet Mule Varde ble bygget allerede i 1874 av skipsreder Peter M. Petersen og hans sønn Alfred Petersen Wright. Eiendommen er rundt 40-50 mål.
Et yndet sted for folk i området, spesielt om sommeren. Men, sommer er jo så mangt og en ganske alminnelig kveld i september kan være aldeles magisk på stedet. Og bortimot folketomt, med unntak av et par fiskere, som søkte sjøen og makrellen - og en stille stund.

Konseptet stillhet kan være så mye. Da jeg og noen få sjeler til fant stillhet der onsdag så fornemmet jeg stemningen som Knut Hamsun skrev i sitt nydelige dikt Skjærgårdsø.

Nu glider båten
mot skjærgårdsøen,
en ø i havet
med grønne strande.
Her lever blomster
for ingens øyne,
de står så fremmed
og ser meg lande.

  Dagen som har gått siden har verselinjene lekt inni hodet mitt.  


Vel, jeg opplevde min stille stund. I godt selskap. Egentlig veldig godt selskap. For det går fint an å være helt stille sammen, selv når man snakker, humrer litt, bader, fisker eller bare er til.


Og september? Den kan både være god for å huske på de beste sommerminnene og en og annen utvalgt kveld, et lite magisk øyeblikk, kan den jammen skape nye også.
Som her om kvelden.