Ankesaken til Anders Behring Breivik mot staten startet tirsdag.
Åserud, Lise/ntb Scanpix

Folk SKAL behandles humant

...men når denne ankesaken er over håper jeg i grunn at vi ikke hører mer om ham på noen tiår.
Publisert

Det er flere saker med stor offentlig interesse som rulles for retten i disse dager. Blant annet den som massemorderen som sitter her i Telemark i fengsel satte i gang. Mannen som skapte grenseløs tragedie og massiv lidelse 22. juli 2011.

Han mener at han må sone under umenneskelige forhold. Og fikk medhold i første runde. Men Staten anket heldigvis dommen fra Tingretten som handlet om soningsforholdene.

Derfor begynte ankesaken i Borgarting lagmannsrett tirsdag.

Interessen for denne rettssaken er vesentlig mindre enn forrige gang og også enn den rettssaken som foregår i Oslo nå vedrørende politi og røver, narko og korrupsjon. Men på prinsipielt grunnlag er det uansett interesse for hva lagmannsretten kommer fram til.

Jeg tilhører dem som mener at det massemorderen er dømt for er så spesielt, så grovt, at også soningsforholdene må preges av dette. Både for den innsattes egen sikkerhet, men også fordi han til de grader fortsatt «dyrker» sine grusomme gjerninger. Jmf. nazihilsen.

Og han ønsker åpenbart å bli en slags kultfigur for rasister og potensielle terrorister på den ekstreme høyresiden. Derfor hadde jeg store problemer med å skjønne hvordan han kunne få medhold i forrige rettsrunde. Det han klaget på var bagateller, slik jeg så det. Og spesielt sett i relasjon til det han sitter inne for.

Men jeg er også for at vi skal ha et sivilisert rettssamfunn i Norge. Jeg er for at selv om kriminelle mennesker gjennom uforståelig ondskap forvolder massiv elendighet, så skal de også være sikret en, etter loven, rettferdig behandling. Derfor er jeg glad for at Staten anket.

En mann som har slaktet ned så mange unge, fine mennesker i starten på livet, fortjener ikke mye. Og ikke noe mer enn det loven sier. Men et samfunn som vårt skal altså vise seg bedre enn samfunnet verste forbrytere, derfor er det bra at saken belyses på nytt. Og at han skal behandles humant. 

NRK meldte tirsdag morgen at interessen for denne fyren er vesentlig mindre enn før. Ekstremister i Øst-Europa og andre steder hadde ham som en slags ekstremistisk maskot lenge, men har nå antakelig funnet nye helter i sine forvirrede syn på menneskerverd.

Så kan man jo hevde, som enkelte jeg har registrert, at man aldri burde omtale ham i det hele tatt. Jeg har blant annet sett en lokal meningsaktivist som ved forrige rettssak skrev mange innlegg om dette. I seg selv er det jo et pussig paradoks at man skriver en haug med innlegg om at en kriminell fyr ikke bør omtales. Om man mener det så er det jo enkelt å ikke omtale ham selv, som en god start.

Jeg mener tvert imot at offentligheten har rett til å få vite, gjerne kunne forsikre seg om, at denne massemorderen ikke får bedre behandling enn det han etter loven skal ha. Vi bør slett ikke ha en kjendisfange som, fordi han har gjort verre forbrytelser enn noen andre i Norge, skal behandles bedre og få det han peker på, enten det gjelder mat eller fasiliteter ellers.

Men når denne ankesaken er over, helst med en klok og riktig dom, håper jeg i grunn at vi ikke hører mer om ham på noen tiår.

Minst.

Artikkeltags