Han tar for seg Skien slik det var før i tiden, og her er det garantert mange som drar på smilebåndet og kjenner seg igjen.

- Det var dyrt å klippe seg, og det var mange mødre som drev med hjemmeklipp for å spare penger. Da var det spesielt guttene som fikk gjennomgå når mor kjørte over med klipperen som lugget noe forferdelig, forteller Tor Kjetil Gardåsen.

Han var førstekonservator på Telemark museum, og gjester Parkbiografen kommende lørdag med humoristiske historier og anekdoter.

Små kolonialforretninger

Tidligere har Parkbiografen arrangert Afternoon Tea, nå står Afternoon Jul på menyen. Det blir både etasjefat med de lekreste søtsaker, konsert og foredrag.

Det blir konsert med fiolinist Nicolae Bogdan og Espen Gjelstad Gundersen på piano. De har satt sammen et et julerepertoar med folketoner, tradisjonelle julesanger og julejazz.

Tor Kjetil Gardåsen sørger for en god dose humor midt i all julestemningen.

- Jeg har hatt dette foredraget før, og forteller litt om hvordan det var i Skien på 1950 og 1960-tallet. Da var det jo omtrent 25 små kolonialforretninger på Bakken og ungene gikk i nikkers og strikkejakker. Det er vel noen som husker det fremdeles, sier Gardåsen spøkefullt.

Koe?

Han forteller også hvordan det gikk for seg når mødrene kjøpte klippemaskin og klipte guttungene hjemme for å spare penger, og om hvordan det var den gang det var kino i Parkbiografen. Det er her Zorro kommer inn.

- Det var jo om å gjøre å være først i køen slik at man kom seg raskt inn for å få plassen på første benk på midten. Og husker folk hvordan man hylte da reklamen startet - og senere da forfilmen begynte? Men ja - bare det å stå i kø utenfor Parkbiografen er jo et kapittel for seg. Der kunne det skje litt av hvert. Du hadde jo snikerne og trengerne. Så jeg håper jo noen av de som husker dette tar turen, sier Gardåsen og smiler.

Og forresten - vet du hva koe og pæler betyr?

Det får du vite på lørdag, hilser Gardåsen.