Gå til sidens hovedinnhold

Knut (93) fikk to damer på besøk: – Det var hyggelig

DRANGEDAL: De to neste ukene får over 300 i Drangedal kommune besøk på døra med blomst og hyggelige ord. – Når dere ikke kan komme til oss, så kommer vi til dere.

TA fikk være med når Drangedal frivilligsentral kom på besøk til Knut Tveita i omsorgsboligen i Stemmenveien.

Sladret på forhånd

– Dette var hyggelig, sier 93-åringen. Men han var ikke helt uforberedt. Besøket var avtalt.

– Jeg har sladret, innrømmer Aud Skarpodde, men hun presiserer at det var viktig å få lov på forhånd, og ikke bare dukke opp. Hun bor to leiligheter bortenfor, men jobber også som frivillig på Frivilligsentralen.

– Det er ikke hver dag du får to lekre damer med blomster på besøk, fleiper daglig leder Trine Østenå på Drangedal frivilligsentral.

Overraskende

Men for mange andre eldre, vil besøket komme mer overraskende. Over 300 blomster skal deles ut i løpet av de neste dagene. I løpet av neste uke skal alt være sendt ut, men logistikken er vrien i en langstrakt kommune som Drangedal.

Og i disse koronatider blir smittevernreglene fulgt nøye. De som leverer blomstene har munnbind og engangshansker. De skal komme og levere på døra, men det er også levering i samarbeid med hjemmesykepleien.

Men til Knut Tveita får vi komme inn. Han får overbrakt blomster og en hilsen i ord om lykke og hell i en koronatid som kan føles ensom og trist.

– Det er mammaen min som har skrevet hilsenen, forteller Østenå.

Mimret om gamle dager

For 93-åringen var det ekstra hyggelig at det var Nils Jørgen Sætre som var utsendt fra Drangedalsposten. Frilansjournalisten var en gammel kjenning.

– Knut er en kjosunge, sier Sætre.

– Jeg har bodd i Singusdal i all min tid, bekrefter 93-åringen. Han bodde hjemme til han var over 90 år gammel, men da gikk det ikke lenger.

– Jeg kunne ikke bo der lenger, jeg hadde ikke ordentlig vann en gang, forteller han.

Det ble en mimring tilbake til gamle dager.

– Singusdal har alltid vært et kaldt hull på vinteren, sier Sætre. Det kan Tveita bekrefte, og da er det greit å ha flyttet inn i en omsorgsbolig når gradestokken har krøpet langt ned på minussida.

Fått 50 000 kroner

93-åringen lurer også fælt på hvor mye blomstene har kostet, men daglig leder Trine Østenå kan forklare at det er midler som har kommet fra Fylkesmannen.

– 50 000 kroner har vi fått til tiltak for å forebygge ensomhet for eldre, forteller hun. Østenå informerte også om telefonvenn.no, som motvirker ensomhet og skaper trygghet i nærmiljøet. De som ønsker det kan få en telefonvenn i regi av Frivilligsentralen.

Aud Skarpodde er også daglig leder for Frivillig kafe Smiekra. Den er dessverre stengt nå, men kan forhåpentligvis åpnes når koronarestriksjonene blir lempet på.

– Der har vi vært fra ti stykker og opp til 30. Vi hører at tilbudet er savnet, og da blir vi nok mange når vi kan starte opp igjen, forteller hun.