Synderen er matavfall, fett og sauser som vi skyller ned i utslagsvasken på kjøkkenet og tømmer i toalettet.

– Det må vi rett og slett slutte med, sier Hans Petter Schelbred i skadedyrfirmaet Maurex. Han lever av å bekjempe skadedyr, og ber oss egentlig sørge for at han får færre oppdrag.

– Det viktigste husstandene kan gjøre, er å forebygge. Å fjerne rottene er omtrent umulig. De holder til i kloakken, og kommer seg inn i sprekker ned til en femkrone i diameter. Og de er aldri alene, sier Schelbred.

Rottene liker seg i søpla

Rottene trives i søppelhauger, skrot, blant ødelagte gjenstander, tomme malingsspann og komposthauger. De er alltid på jakt etter mat. De sover om dagen og spiser om natta. Den gjennomsnittlige størrelsen på en rotte med halen er 35-40 centimeter. Den er altetende, og tennene vokser hele tiden. Derfor er den avhengig av å gnage på alt den kommer over.

Beboeren i sentrum som fikk rotter opp gjennom kloakken, fikk klær og utstyr ødelagt. Nå blir det forsikringssak.

Det begynte med at han fant det han trodde var muselort. Han satte opp viltkamera. Videoen etterlot ingen tvil om at det var rotter og ikke mus som romsterte i kjelleren.

Han ba om hjelp fra Maurex til å sette ut klappfeller. Dagen etter ble det fangst. Fellene ble satt opp igjen, og neste morgen lå nok en død rotte i fella.

Dytter opp plastikken

Beboeren er pensjonert byggmester, og forteller at i moderne hus og leiligheter er det enkelt for rottene å komme seg opp gjennom kloakken.

– Før var det støpejernsrister i kjellergulvet, og rottene ble stanset. Nå er det plastikk og perforerte metallokk. Da er de oppe i kjelleren på et blunk, forteller han. De kan til og med dukke opp i toaletter, og er i stand til å klatre opp en etasje.

Nå håper han andre med kjellere i hus og leilighet blir oppmerksomme på hvor lett det er for rotter å komme seg opp gjennom kloakken.

I tilfellet i sentrum la miljørettet helsevern ut gift i nærmeste kum. Det er rutine når kommunen får melding om at rotter har dukket opp i kjellere.

Men dersom du trenger hjelp fra et skadedyrfirma til å fange rotter i eget hus, er det du som må betale.

Alltid rotter i kloakken

Avdelingsleder for vann og avløp i Sandefjord kommune, Merete Baukhol Olsen, forteller at det er sjelden de får melding om rotter i kjelleren til folk.

– Men det vil alltid være rotter i kloakksystemet. Er det lite nedbør, blir kloakken konsentrert, og rottene trives mer. Så mest mulig regn er det som er best mot rotteplagen, sier Baukhol Olsen.