Det bekrefter Jakob S. Fink i Rjukan fjellsportgruppe. Han er leder for Rjukan Ice Festival som ble arrangert i helgen. Klatreren som omkom var ikke en deltaker på festivalen.

Utfra ruten som ble valgt kan han slå fast at det er snakk om en erfaren isklatrer. Identiteten blir ikke offentliggjort søndag.

- Vi er i en prosess med å varsle de pårørende, sier operasjonsleder Arne Gunnar Tollehaugen i Telemark politidistrikt.

- Dette er ikke et område vi bruker under festivalen, sier Fink i Rjukan Ice Festival. Han bekrefter at det er på grunn av vanskelighetsgraden ved klatring i dette området. Han forteller at ulykken fortsatt etterforskes av politiet og at han derfor ikke ønsker å komme inn på hva som kan være årsaken til ulykken.

EKSTREMT UHELDIG

- Det jeg kan si er at han har vært ekstrem uheldig og at det var store mengder is i bevegelse.

Rjukan Ice Festival er først og fremst en sosial festival med workshops for litt mindre erfarne klatrere. Han forteller at deltakerne på festivalen naturlig nok ble preget av ulykken søndag.

- Isklatring i likhet med all annen ekstremidrett involverer håndtering av risiko og ulykker som dette får oss jo til å tenke gjennom hva vi driver med, avslutter Fink.

FALT LANGT

Klateren ble liggende på en fjellhylle etter å ha falt mellom 30 og 40 meter. Redningsarbeidet var svært krevende.

Litt før klokka 12.00 meldte politiet at han var død. Da hadde han vært bevisstløs etter lengre tids førstehjelp.

Ved 0930-tiden søndag morgen ble politiet varslet om den alvorlige ulykken og en halv time senere var nødetatene fremme på stedet. En klatregruppe tok seg frem til den skadde. Han ble liggende på en fjellhylle 60-70 meter over bunnen av juvet.

MULIGE INDRE SKADER

De som kom først ned til den skadde meldte at han var våken, men at han hadde smerter i ryggen og mulige indre skader.

Sea King fra Rygge og mannskaper fra Røde Kors ble rekvirert, men redningsarbeidet var utfordrende. Helikopteret sirkulerte først over ulykkesstedet, men ble etterhvert satt i beredskap på Rjukan stadion.

Hovedredningssentralen Sør-Norge meldte at NLA fra Lørenskog fløy inn klatrere fra Langfjella alpine redningsgruppe.

KREVENDE I TRANGT JUV

I ellevetida opplyste politiet at det fortsatt ble jobbet med å få klatreren ut.

- Det er for trangt i juvet til at helikopteret får sendt ned en mann. Nå er klatrere på vei ned med en båre. De har også rekvirert en luftambulanse med spesialmannskap, opplyste Asbjørn Torgersen like etter.

TURISTER MELDTE FRA

- Det er foreløpig uklart hvordan ulykken skjedde. Det var andre turister på stedet, trolig isklatrere, som meldte fra til oss om ulykken, sier politiets operasjonsleder Ole Jørgen Lund.

En gruppe turister som var oppe ved fossen for å se på utsikten, skal ha fortalt at de hørte et brak.

Politiet jobbet søndag ettermiddag med å få klarhet i hendelsesforløpet og alle omstendighetene rundt ulykken.

Rjukan er regnet som et eldorado for isklatrere. Hit kommer klatrere fra inn- og utland for å bryne seg på islagte fossefall.