22. juni smeller det i gang, det som skal bli en fest for idretten og kulturlivet, restauranter, butikker og publikum. NRK sender 50 timer direkte i en storsatsing. Skien er sentrum for den fem dager lange «NM-veka», men det skal også skje mye blant annet på Eidangerfjorden, Flittig og i Langangen.

Enorm markedsføring

Arne Nicander er prosjektleder for NM-veka 2022. Han snakker om enorme ringvirkninger og hvor mye dette kan bety for byen og området beskriver han slik:

– Nesten uvurderlig.

Fra 22.- til 26. juni skal 3000 deltakere i aksjon, det skal deles ut 10 kongepokaler på 10 forskjellige arenaer. 20 særforbund representerer 40 idretter, det skal kåres 60 norgesmestere og det forventes altså så mye som 100 000 besøkende totalt.

– Hotellene er fulle, Skien by skal skinne og gjør seg klar for storinnrykk og folkefest. NRK kommer med 100 mennesker i det som er årets største sportsproduksjon for dem. De skal skape sine egne konsepter og vise de litt mer sære, ukjente idrettene. Dette er en effektiv måte å vise mange idretter som ikke vanligvis får så stor plass. Når alle disse idrettene står sammen, blir det en helt ny ramme rundt hele arrangementet. Dette er NM i olympiske leker, sier Nicander og smiler.

Samtidig kopler de på kulturlivet, og det blir alt fra kirkekonserter til en stor gratiskonsert for alle med «Nico og Vinz» på Handelstorget i Skien lørdag 25. juni.

– Det blir 30 forestillinger på 10 arenaer, sier han.

Budsjettet er på 3,5 millioner kroner. NM-veka arrangeres av Telemark og Vestfold idrettskrets, fylkeskommunen og Skien kommune. 1000 frivillige stiller også opp.

Rikt program

Dette er idrettene det skal konkurreres i under NM-veka i Skien: Aquabike, boccia, bryting, rundbane båt, dans, el-innebandy, functional fitness, gymnastikk og turn, kajakkpolo, luftsport, motorsykkelsport, orientering, padling, petanque, radiostyrt motorsport, rugby, seiling, skate, skyting, styrkeløft og vektløfting.

Dette er arenaene: Lundeparken ved Ibsenhuset, Langbryggene, gågata, Fritidsparken, Flittig, Seivall (Brevik), Langangen, Hjellevannet, Geiteryggen og Stevneplassen. I tillegg blir det pistolskyting i Larvik.

Den første versjonen av NM-veka ble arrangert i Stavanger i 2018. Utgangspunktet var at de mindre idrettene, de mindre forbundene, vil samle seg for å få til en større helhet og gjøre NM så profesjonelt som mulig

Det blir også mye paraidrett der blant annet Klyve IL er med som viktig bidragsyter.

– Det blir i liten grad stengte gater, det eneste er Lundegata onsdag ettermiddag den uka, forteller prosjektlederen.

NRK skal altså sende 50 timer direkte. Det nye i år er at kanalen også skal sende på kveldstid, både på NRK1 og NRK2.

Her kan du se hele programmet!

Alle idretter er lovet én reportasje. Cirka halvparten av øvelsene vil bli sendt direkte.

– Vi tror og håper at dette arrangementet i sentrum, Fritidsparken og ved Hjellevannet, vil tiltrekke seg idrettsturister som kan se at Skien er mye mer enn det man tror. For byen blir dette en publikumsmagnet, avslutter Arne Nicander.

Alle konkurranser er gratis for publikum.