Den sykkelturen har allerede startet. Det skjedde 21. mai, og planen er at den skal være framme i Arendal 15. august. I Vestfold og Telemark sykles det fra 31. juli til 7. august. 3. august går turen gjennom Grenland. Ikke alle kommunene i fylket får være med, men Notodden, Hjartdal og Vinje står også på lista.

I Drangedal er datoen 6. august.

– Det er heldig at de kommer hit til Drangedal som det skjer så mye bra, og det er så mye flott frivillighet, sier daglig leder Trine Østenå i Drangedal frivilligsentral. Sammen med butikksjef Morten Gare på Coop marked på Neslandsvatn og Karin Gare Nilsen i Betania Tørdal har de mye på programmet denne lørdagen i august.

Lang etappe

Spredt over 4,2 mil fra Tørdal til Neslandsvatn blir det en god sjanse til å markere seg.

– Det blir en lang trasé med smil, glede og sykkel. Det starter i Tørdal med frokost, før det blir en stopp på bygdetunet, og så avslutter vi i Kroken, forteller hun.

Sykkelturen består av seks rickshaws (sykkeldrosjer), som TA-leserne kjenner godt til gjennom prosjekt Sykling uten alder. Det er et eget kamerateam som er med på hele ruten gjennom landet og det vil bli laget en egen film fra sykkelturen i seks episoder.

– Vi har invitert lag og foreninger til å være med, og det starter med ordfører Tor Peder Lohne, IL Tørn og karateklubben på Bostrak, forklarer Østenå.

Ordføreren nølte ikke da invitasjonen kom.

– Det handler om å vise fram og hedre frivilligheten. Det vil jeg selvsagt være med på å markere, sier han til TA.

Sputnik skal også være, men han kommer på egen sykkel og den er elektrisk.

– Det er behov for flere som kan være sykkesjåfører, så det er bare å melde seg på, sier Østenå. De som vil sykle med, trenger ikke å melde seg på.

Feirer 75 år

På Neslandsvatn står butikksjef Morten Gare på Coop marked klar og vil servere gratis pølser og hamburgere. Her blir det også sykkelløp, konserter og show med Erik Mogeno.

– Vi feirer 75-årsjubileum, og vil markere det med å gi noe tilbake, sier han. I 1947 kom den første butikken, og siden har butikkjeden stått sterkt i Drangedal.

– Det er viktige samlingssteder i bygda, påpeker Østenå.

Det er sjuende året som det blir arrangert sykkelløp.

– Jeg er opptatt av å få folk ut og vekk fra den pc-skjermen, sier Gare.

Etter dette blir det også gratis kake og kaffe utenfor Neslandstunet. Arrangører er Fjellstad bedehus og Betania Tørdal. Det blir rigget og til sang og musikk med Ragnar Fianbakken med Evangelieteamet fra Arendal.

– Det blir feiende flott musikk, jeg vet mange gleder seg til dette, sier Karin Gare Nilsen.

Program i Grenland

Dag Otto Lauritzen er ambassadør for sykkelrittet, men han dukker ikke opp før i Arendal. Sykkelturen skal ha fokus på arbeidet med reformen Leve hele livet nasjonalt, regionalt og lokalt. Hovedmålet med sykkelturen er å sette lys på merverdien av å føle seg til nytte i samfunnet, og oppleve gode relasjoner i hverdagen.

Dette er programmet i Grenland 3. august: Turen starter fra Gjerpen sykehjem, deretter sykles det over Ballestadhøgda og ned til Menstad bydelshus. Fylkesordfører Terje Riis-Johansen holder en liten appell. Det arrangeres leker for barna i regi av Redd Barna Skien og det blir trekkspillmusikk av Jørn Arve Rønningen fra Skien trekkspillklubb. Frivillige ved Menstad frivilligsentral serverer pølser, saft, vafler og kaffe. Videre går sykkelturen gjennom Porsgrunn og over Porsgrunnsbrua til Vestsiden sykehjem hvor Porsgrunn sanitetsforening serverer vafler og kaffe.

Turen avsluttes i bakhagen på Gråtenmoen bydelshus hvor ordfører Hedda Foss Five holder en liten tale, og det blir sommershow med Herøya oldermannslag.