Ulykken skjedde med en rød Audi A3 som 23-åringen hadde lånt eller tjuvlånt fra en kompis. Med to passasjerer i bilen kjørte han noen kilometer i Kviteseid kommune før han kjørte av veien i nærheten av Vrådal. Ulykken skjedde midt på dagen 9. juli i år.

Det ble store skader på bilen, og både føreren og de to passasjerene løp fra stedet. De ble imidlertid observert av en mann som hadde reagert på farlig kjøring, og som forklarte seg i rettssaken nylig. Han kjente igjen den tiltalte 23-åringen og fortalte at han så beruset ut da han gikk ut av bilen på førersiden.

Tatt med kniv og pistol

Politiet rykket ut og fant de to passasjerene et stykke unna bilvraket. 23-åringen som hadde kjørt kom seg imidlertid helt til Kviteseid sentrum, der han ble pågrepet to og en halv time senere. Da hadde han med seg en sekk som blant annet inneholdt to foldekniver og en luftpistol. Blodprøver viste dessuten at han var kraftig påvirket av amfetamin, metamfetamin og legemiddelet klonazepam.

Politiet valgte å varetektsfengsle mannen på grunn av den nokså heftige straffehistorikken. 23-åringen har nemlig blitt dømt for ulovlig bilkjøring tre ganger tidligere – til sammen ble det ti ulovlige kjøreturer. En måned før ulykken i Vrådal hadde han blitt tatt for kjøring ruset tilstand i Skien. Han har også blitt tatt en rekke ganger i fotoboksen i Mælefjelltunnelen i Hjartdal. Én gang ble han målt til 134 km/t. Han har aldri hatt førerkort og er ilagt sperrefrist.

Vanskelig barndom

Aktor Beate Gregersen Tande ba bare om 120 dagers fengsel nå, for to bilturer i narkorus, hvorav den ene endte i en ulykke. I tillegg var han tiltalt for uaktsom kjøring og ulovlig bæring av våpen. Dommerne i Telemark tingrett syntes påstanden var for mild, og dømte ham til sju måneders fengsel og 5000 kroner i bot. En del av straffen er allerede sonet i varetekt.

Retten mener det er litt formildende at 23-åringen har hatt en vanskelig barndom: «Den tiltalte fikk tidlig rusproblemer. Disse har vart siden barndommen, og han har ikke fått den nødvendige hjelpen for å få bukt med disse problemene. Han har således i liten grad opplevd å ha et normalt liv.»