– Det har vært betydelige forsinkelser på julevarer, selv om varene ble bestilt ett år i forveien. De fleste julevarer skulle ankommet Norge i september, sier sjef for Nille-kjeden, Kjersti Hobøl, til Romerikes Blad.

Dominoeffekt

– Varene var i utgangspunktet forsinket med en uke. Det høres kanskje lite ut, men det blir en slags dominoeffekt og alt hoper seg opp forteller Kirsti Hobøl til RB.

Det globale fraktmarkedet har til vanlig økt med tre-fire prosent i året, men fra januar til juni i år økte det med hele 17,5 prosent. Både fra Asia til Europa og fra Europa til Nord-Amerika er økningen på rundt 20 prosent. Og fra Asia til vestkysten av USA, er den på hele 33 prosent. Dette opplyser DB Schenker om til Dagens Næringsliv,

– Fabrikkene har også vært stengt grunnet Covid. Det er rett og slett en sum av flere ting som går i feil retning, sier Hobøl.

Hobøl forteller også om utfordringene rundt bestilling av julevarer i år.

– De største utfordringene har vært å få tilgang til containere, da etterspørselen er større enn tilgangen, samt økende fraktkostnad.

Ifølge Dagens Næringsliv har fraktratene fra Asia til Europa økt med hele 700 prosent på 12 måneder- og 1200 prosent på to år.

– Om det er ille nå, kan det bli verre

Ifølge transportkonsernet DB Schenker, kan forsynings- og transportkrisen bli verre.

– Det er store utfordringer i hele verdikjeden fra råstoff via fabrikkene til transportleddet og ut til kundene. Det er ikke nok skip, ikke nok containere og enorme flaskehalser i de store havnene både i USA og Europa med lang ventetid for å få losset, sier Christian Flatum, direktør for sjøfrakt hos DB Schenker i Oslo, til Dagens Næringsliv.

– Det som er mest krevende er den store usikkerheten, siden vi ikke får fulgt varene. Vi var tidlig ute med å bestille julevarer, men vet fortsatt ikke om alt kommer frem i tide. Å få inn julevarer i januar er en katastrofe for oss, det går bare ikke, opplyser Hobøl til Dagens Næringsliv.

Ifølge Flatum er det ingen tegn til at situasjonen på kort sikt blir forbedret.

– Vi tror situasjonen blir slik den er nå ut året, sier Flatum til DN.

Saken fortsetter under bildet!

Har fortsatt håp

Flatum råder også alle å være tidlig ute med julehandelen.

– Jeg vil ikke skape panikk, men i år bør du nok starte julehandelen før desember hvis du skal være sikker på å få tak i gavene du ønsker, sier Flatum til DN.

Kjersti Hobøl håper fortsatt på å få ut julevarene ut i butikk før desember.

– Det er ingen annen løsning enn å få varene ut i butikkene så fort som mulig. Vi har et berettiget håp om at varene skal komme før julehandelen starter. Hvis denne situasjonen vedvarer kan det i verste fall medføre en prisjustering, sier Hobøl til RB.