Både politi og brannvesen rykket ut til Kjose etter melding om røykutvikling i kirken rett etter klokka 15.30 torsdag ettermiddag.

Da hadde den observante naboen Ivar Næss hørt brannalarmen, og fått varslet om røykutviklingen i sakristiet i den 165 år gamle trekirken.

Brannen var imidlertid allerede slukket da politiet og brannvesenet kom til stedet.

– Det kan se ut til at de som er glade i Kjose Kirke har vært heldige, og at brannen som trolig har startet i en termostat eller bryter på panelovnen, ikke har fått feste i den tørre, panelkledte veggen. Det skal ofte ikke mye til å så gamle trebygg. Det hørtes veldig dramatisk ut da vi rykket ut, men heldigvis har vi litt flaks også, forteller utrykningsleder Rune Andresen ved Brannvesenet i Larvik.

VAR PÅ HUGGET

Kirkeverge Hans Onarheim var en av de som rykket ut etter den dramatiske meldingen. Han er glad det ikke ble mer alvorlig.

– Det er alltid ugreit når vi får melding om et branntilløp i en kirke, og særlig i en slik trekirke. Vi har sett hvor fort det kan spre seg. Vi var på hugget for å få brannvesenet på plass.

Onarheim sier det er ille for et lite lokalsamfunn som Kjose, hvis en kirke brenner ned.

– Jeg er bare utrolig glad at bygningen ikke gikk med. Særlig for Kjose er kirken identitetsskapende, og det ville blitt et traume om den hadde gått tapt, sier Onarheim.

– HAR VÆRT ENGSTELIGE

Kjose er en av to kirker i Larvik kommune som ikke er direkte knyttet til alarmsentralen Vestviken 110. Det har vært en lang prosess for å koble alle kirkene opp.

– Det har ligget inne i planene våre lenge at alle kirkene skal kobles mot sentralen, og nå er det Kjose og Hvarnes igjen, forteller Onarheim.

Han forteller at de som jobber i kirkene i Larvik i lang tid har vært engstelige fordi de elektriske installasjonene er gamle.

– Elektrikere som har vært på befaring har rapportert om at vi har veldige gamle ledninger og installasjoner. Man kan godt si at vi har vært litt engstelige for at noen av disse gamle ledningene skal ta fyr, og vi har en plan om å få skiftet ut alt. Utfordringen er at vi har små bevilgninger fra kommunen, og det går veldig sakte, sier Onarheim.

Et klenodie fra 1300-tallet

Politiet var først på plass i Kjose kirke torsdag, og kunne raskt konstatere at det ikke utartet seg til en storbrann.

– Det har tatt fyr i en panelovn, som det har vært en svikt i, forteller politiførstebetjent Brynjar Gärtner som var innsatsleder på stedet.

Det ble heller ikke store røykskader, og brannvesenet fikk luftet ut den røyken som oppsto raskt.

Kirketjener Sverre Farstad var også glad for at det gikk bra.

– Vi har ett av de eldste klenodiene i Larvik-kirkene her, som stammer helt tilbake fra 1300-tallet. Det ville være trist å miste kirken og det i år, når vi feirer 165 år, sier Farstad.

Saken vil bli videre etterforsket av politiet.