Gå til sidens hovedinnhold

Julegrantenningen og nissetoget er avlyst: – Nå begynner vi med noe nytt

PORSGRUNN: Stine Ellingsberg i Porsgrunn min by har måttet avlyse julegrantenning og nissetog, men aktiviteter blir det. – Vi vil gjøre folk stolte av Porsgrunn, som har blitt kåret til en av Norges mest attraktive byer.

– Vi lager rebusløp fra Osebro til Porsgrunnvest, eller omvendt, sier Stine Ellingsberg, daglig leder i Porsgrunn min by. I enkelte butikkvinduer kan du finne ord som til sammen skal bli en setning i en kjent julesang. Løser du rebusen kan du være heldig å vinne gavekort du kan bruke i byen. I år som i fjor blir det konkurranse om hvilken butikk som har den fineste juleutstillingen.

– Mange butikker engasjerte seg i fjor. Vi håper det blir enda flere i år. Folk trenger noe godt å se på, sier Stine. Etter at hun ble daglig leder i Porsgrunn min by har hun vervet 25 nye medlemmer. Nå er de totalt 150 medlemmer av som gleder seg til å se pyntede butikker i sentrum fra og med lørdag. En fagjury skal avgjøre hvilken butikk som vinner. Stine Ellingsberg og Porsgrunn min by har også sørget for at lyktestolper blir pyntet med grønt granbar og røde sløyfer. Folkebadet har laget en liten julesnutt for byen., med fokus på å handle lokalt og benytte byen i trygge omgivelser.

Vil lyse opp byen

– Jeg har fortsatt tro på at Porsgrunn kan bli en turistby. Vi ble jo kåret til en av de mest attraktive i høst, sier Stine. Felles for finalistene Porsgrunn, Hamar og tettstedet Straumen i Inderøy kommune var at «de legger til rette for bærekraftig utviklinggjennom å skape attraktive og levende sentrum». Det var Straumen som stakk av med seieren.

– Vi kan være kjempestolte over at det fortsatt produseres porselen i byen, understreker Stine, som ikke har gitt opp drømmen om et lysprosjekt i sentrum.

– Jeg vil gjerne få til et spleiselag som kan skape mer lys i byen. Noe av det jeg vil gjøre er å lyssette broen under. Lys skaper stemning og trygghet i mørketiden, sier hun. Porsgrunn min by har også fått til et samarbeid med Bypost, slik at potensielle kunder ikke trenger å gå ut av døren for å handle lokalt.

Levert på døra

– Nå kan du bestille varer og gavekort fra butikker og gavekort fra restauranter og få det levert på døra, om du ikke ønsker å hente varene selv i byen, sier Stine, som anbefaler næringsdrivende å være synlige på sosiale medier.

– Vi holder også kurs for medlemmene våre, og de får fordeler i form av god synlighet i mange kanaler og mye mer. Mange sier de opplever god omsetning nå, til tross for restriksjonene, folk er flinke til å ta oppfordringen om å handle lokalt og støtte byen sin. Vi er selvfølgelig bekymret for veien videre med tanke på restriksjoner og mindre besøk og omsetning, men håper at vi kan fortsette og bruke alle butikker og spisesteder slik at vi også kan beholde de for fremtiden. Sosiale medier gjør at flere blir oppmerksomme på hva byens butikker og spisesteder tilbyr og gjør at mange har lyst til å besøke oss, og det er bra.