– Jeg ble veldig overraska da jeg fant disse plantene nede ved postkassa mi. Der har jeg aldri sett dem før i år, og jeg ble litt tatt på senga av det. Jeg dro med en gang kjensel på plantene, men skjønte ikke hvordan de har kommet seg hit, forteller Jon Torjus Alten som er bonde og driftssjef for Stokke Senter.

For en bonde som han selv, er dette nemlig en av de verste plantene man kan finne.

– Det første jeg tenkte var at det må ha vært noen som har kjørt på veien med noe landbruksredskap. Jeg er nemlig alltid veldig nøye, og sprøyter alltid når jeg ser ugress. Jeg bebreider ikke den som har kjørt forbi, men det er derfor det er viktig å kikke etter det.

– Det verste ugresset vi har i disse dager

Ugresset Alten fant er hønsehirse, eller Echinochloa crus-galli, og er en plante som han kan mye om.

– Hønsehirse er et ugress som er svært uønska i vårt felt. Det bærer på cirka 200 frø i hvert strå og som fort sprer seg når det ligger klumpet i en plog eller andre redskaper. Når disse kjører langs veien blir klumpene ristet av, og frøene legger seg i veikanten og kan fort bli blåst bortover nærmeste åker, sier han.

– Dette er det verste ugresset vi har i disse dager, og om man ikke er flink til å følge med i åkeren og grøftekantene kan det bli et stort problem. Man bør derfor alltid ta et par runder i sommerhalvåret og før høsten når man skal treske.

Alten påpeker at det er svært problematisk ettersom 200 frø betyr 200 nye planter som bærer på samme mengde nye frø, og med det kan man fort havne i en evig ond sirkel.

– Det er veldig viktig å unngå å få disse plantene eller frøene inn i treskere siden det da går inn og kommer ut bak, og man da får en ny kombinasjon av uønska planter i åkeren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dette er grepene du må ta

Men frykt ikke. Dersom du er så uheldig å finne disse plantene i åkeren eller andre steder, har Alten flere tips som funker for å fjerne dem.

– Det finnes kun to effektive muligheter. Første prioritet er å luke. Da må man få med seg rota og putte hele planta i en søppelsekk med frøet først nedi. Ha søppelsekken vid åpen, det beste er om en holder posen mens en annen stikker planten nedi så frøene ikke kommer seg løs, sier han.

– Den andre løsningen er å sprøyte med forskjellige plantemiddel som tar knekken på ugresset. Det er fort gjort at man tror man er kvitt det, men enkeltfrø kan ligge i bakken og spire flere år etter at selve planta er borte.

Men det er viktig å være grundig. Disse frøene er ikke bare vanskelig å bli kvitt, men også gode til å gjemme seg.

– Frøene kan faktisk ligge i bakken opp til sju år før de begynner å spire. Så gå gjerne over områder der du har fjerna hønsehirse tidligere.

Derfor er det viktig å være nøye, ifølge Alten.

– Når jeg har sprøyta venter jeg en dag eller to, så tar jeg med meg en annen og tar et godt spadetak i rota og putter den nedi sekken. Etter det brenner jeg det bak låven, sånn at frøene ikke har sjans til å spire noe mer.

Kommer med en oppfordring til turgåere

Alten har så en siste oppfordring til turgåere og andre som ser hønsehirse rundt omkring.

– Drar du kjensel på den kan det være til stor hjelp å si ifra til nærmeste bonde. Så om du ser den når du er ute og går, gi beskjed til bonden i nærområdet.

Og sist men ikke minst:

– Dette ugresset er ikke farlig, det er bare den ene planten som får dette på seg som dør fra rota til toppen. Men det er jo veldig kjedelig dersom det skjer.