Mamma Inger Christensen er overveldet. Sammen med Jon har hun tenkt ut og administrert innsamlingen av penger til flyktningbarn i Gaza.

Autistiske Jon ville enkelt og greit fjerne all ondskapen i verden, men landet etter hvert på å samle inn penger til et spesielt formål gjennom Redd Barna. I tillegg bestemte han at det skulle være en basar på konfirmasjonsfesten der venner og familie kunne ta lodd og dermed gi enda mer penger til barn i nød.

Fest i Jons ånd

– Vi har hatt en helt strålende konfirmasjonsdag, alt gikk kjempefint. Jon fikk rose og diplom, og vi brukte opp en liten pall med papirlommetørklær. På festen var Jons egen tale et høydepunkt. Vi hadde fest i Jons ånd med pizza, glassflaskecola og sjokoladekake i tre etasjer, sier Mamma Inger glad og fortsetter:

– Basaren innbrakte 3.670 kroner - og innsamlingen endte dermed på 33.020 kroner! Vi som hadde tenkt at 3.000 ville være et god resultat, måtte altså gange med mer enn ti!

Rørte mange

Da Tønsbergs Blad 1. april fortalte historien om Jons gode hensikter ble saken raskt delt over 800 ganger i sosiale medier.

Den unge gutten med autisme og et stort hjerte rørte tusenvis av lesere, og til og med Save the Children i USA og i Midt-Østen delte en oversatt artikkel på sine twitterkontoer, mens Redd Barna, Autismeforeningen og Human-Etisk forbund i Norge delte på sine sider.

Først var målet at innsamlingen skulle gi 3.000 kroner, men dette måtte oppjusteres flere ganger, og selv et mål om 20.000 kroner viste seg altså å være for beskjedent.

Fra en til flere familier

I et takkebrev mamma Inger har sendt til Tønsbergs Blad og Jarlsberg Avis, forteller hun at konfirmanten selv tar dette med størst ro.

– Han ville at konfirmasjonen hans skulle handle om å gjøre en innsats, og han valgte selv å hjelpe barn i Gaza. Som andre autistgutter liker Jon at det er konkret og greit det han skal holde på med. På Redd Barnas sider står det at hvis vi samler inn 500 kroner, er det nok til at en familie får mat i to uker. Underveis i innsamlingen har vi holdt oversikt over hvor mange uker med mat vi hadde samlet inn penger til, og da vi hadde samlet inn så mye at en familie kunne få mat et helt år, sa Jon: - «Nå bør vi vel samle inn til noen flere familier?»  Og så enkelt er det vel, spør mamma.

Vist hvordan autisme kan arte seg

Jons aksjon på nettsidene til Redd Barna har samlet inn penger fra mange mennesker familien fra Re ikke kjenner.

– Vi har lest alle hilsener og vært glade for alle sammen. Noen hilsener har kommet fra folk vi kjenner godt, noen fra folk vi ikke har snakket med på lenge – og ganske mange hilsener og donasjoner har kommet fra folk vi ikke kjenner. Noen har fortalt oss hva de heter, noen har bare sendt penger og noen hyggelige ord.

I tillegg til pengene til barn i nød, har mamma Inger fått vist mange litt om hvordan et liv med autisme kan arte seg.

– Å gå ut med denne saken er det modigste jeg har gjort noen gang. Det er mye sårbarhet og hudløshet som omkranser Jon og hans livssituasjon. Men vi fikk en fabelaktig flott respons. Det har nesten utelukkende vært positive kommentarer, sier Inger.

I brevet utdyper hun: Det var viktig for oss å vise at også en som trenger tilrettelegging og hjelp for å få mening og system i hverdagen, faktisk kan hjelpe andre. Kanskje har vi fått fortalt litt om hva autisme betyr, og minnet om at det er mennesker bak diagnosene.

De som jobber i Gaza ble rørt

Redd Barna er veldig takknemlige for at Jon brukte konfirmasjon til å samle inn penger til barn i Gaza, og at han er et forbilde for andre.

– Jeg var akkurat i Gaza, og kollegaene mine der ble rørt da jeg fortalte om Jons initiativ. De arbeider under svært vanskelige forhold. Ingen av hjemmene som ble ødelagt under krigen er bygget opp, og store områder ligger fortsatt i ruiner. Barn lever i fattigdom og med store traumer etter det de har vært gjennom. Støtten fra engasjerte ungdommer som Jon, betyr mye. Jeg har med en videohilsen fra Gaza som jeg skal sende ham, sier kommunikasjonssjef Line Hegna i Redd Barna.

Hele brevet kan du lese her

Heia det gode – og tusen takk!

Andre konfirmanter sender takkekort. Autistgutten Jon og jeg som er mammaen hans, får ikke gjort det – vi kjenner nemlig ikke alle som har sendt hilsener og gaver i forbindelse med Jons konfirmasjon. Vi prøver å takke på denne måten! Gjennom uker med forberedelser og på selve konfirmasjonsdagen har Jon samlet inn over 33 000 kroner til barn i Gaza. Det er et resultat vi aldri drømte om – og som har kommet etter at veldig mange mennesker har skjønt det Jon ville de skulle skjønne: skal godheten seire, må vi alle ta et tak! Vi sier tusen takk til alle – kjente og ukjent, og en ekstra hilsen til journalist Kristin og fotograf Henrik (Tønsbergs Blad) og redaktør Ingunn (Jarlsberg Avis) som møtte Jon med stor respekt og forståelse, og som gjennom å fortelle historien hans har bidratt avgjørende til resultatet av innsamlingen.

Innsamlingen via Redd Barna har fått inn penger, og vi har fått støtteerklæringer og hilsener. Vi har lest og vært glade for alle sammen. Noen hilsener har kommet fra folk vi kjenner godt, noen fra folk vi ikke har snakket med på lenge – og ganske mange hilsener og donasjoner har kommet fra folk vi ikke kjenner. Noen har fortalt oss hva de heter, noen har bare sendt penger og noen hyggelige ord.

Jon er kanskje den som tar dette med størst ro. Han ville at konfirmasjonen hans skulle handle om å gjøre en innsats, og han valgte selv å hjelpe barn i Gaza. Som andre autistgutter liker Jon at det er konkret og greit det han skal holde på med. På Redd Barnas sider står det at hvis vi samler inn 500 kroner, er det nok til at en familie får mat i to uker. Underveis i innsamlingen har vi holdt oversikt over hvor mange uker med mat vi hadde samlet inn penger til, og da vi hadde samlet inn så mye at en familie kunne få mat et helt år, sa Jon: - «Nå bør vi vel samle inn til noen flere familier?»  Og så enkelt er det vel?

For autistmamma Inger har det vært overveldende å oppleve hvor mange som har satt pris på Jons prosjekt. Det var viktig for oss å vise at også en som trenger tilrettelegging og hjelp for å få mening og system i hverdagen, faktisk kan hjelpe andre. Kanskje har vi fått fortalt litt om hva autisme betyr, og minnet om at det er mennesker bak diagnosene.

Overskrifta på takkebrevet vårt er hentet fra en av meldingene vi har fått. Det er fra en dame som har gitt penger til innsamlingen, og som vi bare vet fornavnet på. Hennes hilsen er kanskje den som mest presist oppsummerer det som er begrunnelsen for Jons prosjekt: Heia det gode!

Inger Christensen