Gå til sidens hovedinnhold

Jødehatet gjemmer seg i kulissene

Det som undrer meg aller mest er at i enkelte kristne miljøer her i Norge, har man ganske uforbeholdent hyllet Trump - og dermed også banden rundt ham.

Bildet over er fra Sachsenhausen. Han måtte sette seg. Inntrykkene ble for sterke. Han var tilbake i konsentrasjonsleiren. Stedet, tankene, drømmene, depresjonene, alle de vonde årene som han bar med seg i ryggsekken. Selv om krigen tok slutt, selv om Hitler tok slutt, selv om nazistene fikk sin straff, så tok ikke tankene slutt. Det ble mye å bære på. For mye.

Bildet tok jeg for noen år siden i den tidligere konsentrasjonsleiren like ved Oranienburg, litt utenfor Berlin. Jeg kjenner ikke mannens historie, men det gjorde likevel et voldsomt inntrykk på meg å se den tilårskomne karen fordøye at han var der, i den industrielle delen av rasismens grufulle historie.

Ordet antisemittisme ble første gangen brukt av en forfatter, Wilhelm Marr, som i 1879 ga ut en såkalt pamflett, «Der Weg zum Siege des Germanenthums über das Judenthum» som kan oversettes til «Veien til tysk seier over jødedommen».

Han opprettet også «Antisemiten-Liga». Den såkalte kampen var mot en påstått trussel. Jødene hadde planer om å overta Tyskland. På samme måte som Russland under Tsaren og siden under kommunistene, forfulgte jødene.

Jødene har vært forfulgt århundrer etter århundrer. Og i de fleste land.

Slik de også ble det i vår norske grunnlov fra 1814. De stolte Eidsvoll-mennene hadde ingen grunn til å være stolt av det de skrev inn i lovverket om jødene. En skamplett av en paragraf som ble beholdt like til 1851 og ble, ordrett, gjeninnført av Quisling fra 1942-45.

Da stormingen av Kongressen i USA utartet for et par uker siden, var de såkalte «Proud boys» sentrale. Gruppen som Trump i valgkampen hadde bedt «stå klar». De har blant annet deltakere som går kledd i T-skjorter med klart antisemittisk budskap.

Proud boys, har slett ikke mye å være stolt over. De, noen av dem, bruker T-skjorter med symbolet «6MWE». Det står for «Seks millioner var ikke nok». De hevder altså at nazistene utryddet for få jøder.

I Washington D. C. ble en av disse folkene som Trump sa han elsket og at de var «very special», sett med en skjorte som hadde påskriften «Camp Auschwitz». Man kan bare ane hva det betyr.

Det som undrer meg aller mest er at i enkelte kristne miljøer her i Norge, har man ganske uforbeholdent hyllet Trump - og dermed også banden rundt ham.

At rasister gjør det, er en ting, men at oppriktig troende mennesker også har kastet seg på dette, forstår jeg lite av. For om man elsker Israel og mener at jødene har et spesielt behov for beskyttelse, slik historien viser at de har, så kan man ikke samtidig støtte en som bærer bensin til rasistbålet.

Om man mener at hundrevis av år, tusenvis av år, med jødeforfølgelse og antisemittisme må motarbeides, så er man likevel villig til å støtte en mann som Trump. Og jeg skal ikke påstå at Trump er en fullblods rasist. Men det er ingen tvil om at rasistene helhjertet har støtte ham. Og det burde være et tankekors i seg selv.

Det som skjedde under «Unite the Right rally» i Charlottesville, Virginia i august 2017 viser det samme. Der rasister og antirasister demonstrerte. Trump uttalte seg om at det fantes «gode folk» på begge sider. Den enes siden var altså folk som marsjerte mens de brølte: «Jews shall not replace us». De var nynazister.

Antisemittismen, eller rasismen generelt, sniker seg inn alle veier. Det at Israel er omgitt av «fiender» betyr ikke at alt Israel gjør er riktig. Det at muslimer mange steder i USA og Europa blir utsatt for diskriminering, betyr ikke at deres syn på jøder er ok, slik man blant annet har sett mye av i Paris.

Rasisme er feil uansett hvor det kommer fra.

Det er ikke rasisme å kritisere Israels behandling av palestinerne. Det kan det være all grunn til å gjøre. Men det er rasisme å konstruere en stor jødefare i verden. Å lure folk til å tro på den, slik tyskerne gjorde før holocaust.

Kim Jong-un i Nord-Korea opererer med svære konsentrasjonsleirer i landet sitt. Landet er så lukket at nøyaktige antall fanger er umulig å si. Men at leirene er skrekkinngytende grusomme er det ingen tvil om. De er bygget etter modell av nazistenes terrorleirer for 80 år siden. Om de inneholder flest fanger på grunn av etnisitet, politisk syn, eller slektskap med folk Jong-Un ikke liker, er uklart. Men dette er altså mannen som Trump pleide vennskapelig omgang med.

Rasisme er en kreftsvulst i samfunnet og godtar du én type rasisme, har du godtatt prinsippet om at noen raser er bedre enn andre. Og før man vet ordet av det er man der bildet er hentet fra. Konsentrasjonsleirer. Det er forløpene til antisemittisme og rasisme i videreutviklet forstand. Slik nazistene gjorde det.

Og for at man ikke skal glemme er det viktig å få fram:

Nazistene drepte

5.93 millioner jøder

2-3 millioner russiske krigsfanger

1.8-2 millioner polakker.

312 000 serbere

270 000 utviklingshemmede

80 000-200000 frimurere

5000-15000 homoseksuelle

2500-5000 Jehovas vitner

I Norge ble 770 jøder deponert i 1942/43. De ble samlet inn med svært god hjelp av det norske politiet. Om lag 30 overlevde. Det er rasisme. Og såkalte gode nordmenn hjalp til med iver.

Historien er ikke ny, men vi må altså stadig påminne om at den finnes. Ellers så sniker giften seg tilbake i folks hode. Om man støtter rasisme, om man støtter folk som har slike syke teorier om rase og underlegenhet, eller om man støtter folk som hevder dette, er man medskyldige. Og man legger til rette for at historien kan gjenta seg.

Kun ved å være kompromissløs i sin motstand mot rasismen, ikke lefle ved verken rasisme eller rasister, kan vi demme opp for denne siden av mennesket der en grad av fremmedfrykt nok er en del av oss alle. En del som vi bør bekjempe med alt vi har – både hos oss selv og andre.

Sist jeg var i Sachsenhausen snakket jeg med flere som hadde sittet der som fanger. Torstein Axelsen fra Kragerø var en av dem. Støtter vi rasisme – eller rasister – så håner vi offeret millioner måtte betale.

Ved å kjempe mot rasisme, ved å kjempe mot totalitær ondskap, hedrer vi dem som ga sitt liv, ga sin ungdom, ga alt de hadde i kamp mot rasister og rasistisk ondskap.