Gå til sidens hovedinnhold

Jernbanebygget: En åpen dør til venterommet for alle

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Kragerø Blad Vestmar)

Husker du tilbake til da døren til venterommet i Jernbanebygget var åpen?

Kanskje har du også opplevd å ta i dørhåndtaket når regnet pøser ned og det er stiv kuling med storm i kastene?

Kirkens Bymisjon i Kragerø ønsker å åpne døra igjen, FOR ALLE!

Som kjent har Sparebankstiftelsen DNB kjøpt Jernbanebygget og invitert interesserte organisasjoner, lag og foreninger til å fylle bygget med liv og latter, konserter og møtesteder.

Alt til nytte og glede for hele byen. Tusen takk til Sparebankstiftelsen DNB!

Kirkens Bymisjon ønsker seg inn i Jernbanebygget, hvor vi vil tilby innbyggerne og byen det vi har av forutsigbarhet, trygghet og vårt pågangsmot for å gi alle respekt, rettferdighet og omsorg.

I dag er Bymisjonskafeen åpen på formiddager og tidlig ettermiddag. Ved en eventuell etablering i Jernbanebygget ønsker vi å utvide vårt tilbud, og vi ser store muligheter.

Åpen bymisjonskafè på formiddagen med inngang mot sjøen. Når kafeen stenger åpnes inngangsdøra mot Jernbanetorget for barn og unge.

Et hus fylt opp med aktiviteter og mange ulike brukere. Byen vår er full av lag og foreninger med mange tilbud som kan bli lett tilgjengelig for flere

Et hus hvor mennesker møtes på tvers, hvor nye vennskap stiftes, nye interesser fanges og der lokale artister kan skape magi under en enkel konsert?

Kirkens Bymisjon står for kafedriften, og vil fylle lokalet med lukten av nytraktet kaffe, nystekte vafler, eller kanskje nylaget suppe? Vi sørger for å bidra til den gode stemningen. Allerede i dag er vår kafe åpen fire dager i uka.

I den nye Kragerø Jernbanestasjon ser vi for oss at vi kan være selve «drivverket» for alle ulike brukere og leietakere. Kafeen vår kan fungere som en resepsjon. Vi kan ha en oppdatert oversikt over alle aktiviteter i bygget, vi kan stå for reservasjon av fellesområder, formidle beskjeder og ellers bidra til å holde orden og oversikt.

Kirkens Bymisjon i Kragerø deler ut mat og dagligvarer til de som trenger litt ekstra. Maten henter vi i lokale butikker og på Matsentralen i Larvik. Det er Delecto i Kragerø og våre egne frivillige sjåfører som henter maten for oss.

All mat vi deler ut blir kontrollert og holder god kvalitet. Denne tjenesten tenker vi å videreføre om vi flytter inn i Kragerø Jernbanestasjon. Vi tenker også at det kan bli enklere for flere å hente mat i Jernbanebygget hvor alle ferdes.

Bymisjons kafeen holder stengt i juli. Både frivillige og fast ansatte har da sin vel fortjente ferie. Vi ser for oss at kafelokalet kan benyttes til kunstutstillinger og liknende denne måneden. Kragerøs atelier à la Skagen i miniatyr?

Tidligere hadde mange av våre gjester avhengighet til rus. De seneste årene har det snudd. Vi ønsker at kafeen skal være ett tilbud til folk fra alle samfunnslag, og både med og uten «ballast». Vi ser at en del av våre gjester kommer alene, og at de setter pris på den inkluderingen som samtalen og den gode tonen i kafeen gir. Stemningen i kafeen og den gode atmosfæren gjør avstanden mellom mennesker mindre. Vår målsetting er at alle skal bli sett og invitert inn i fellesskapet.

Ca .40 ressurssterke frivillige gjør en fantastisk innsats for oss, og gjør oss i stand til å opprettholde våre tilbud og aktiviteter. Vi ønsker oss alltid flere, og er du en av dem som kunne tenke deg og gi litt fritid til litt meningsfylt arbeid med og for medmennesker, hører vi gjerne fra deg.

Vi inviterer alle som ønsker å bli frivillige inn til en kartleggingssamtale.

En tilbakemelding vi ofte får fra våre frivillige er: «Etter en vakt på kafeen er jeg så glad og fornøyd når jeg kommer hjem».

Som frivillig blir du en del av fellesskapet. Vi forsøker å gi litt tilbake ved å invitere alle gode frivillige med på sommertur, juleavslutning eller «frivilligtreff» på kafeen, hvor vi til eksempel kan få besøk av noen som kan holde ett foredrag eller lære oss noe nytt.

Kirkens Bymisjons har vedtatt ny strategiplan for perioden 2020-2025, hvor det blant annet står:

«Kirkens Bymisjon skal vise at det som forener oss er større enn det som skiller oss. Kirkens Bymisjon ser i dag store utfordringer knyttet til splittelse, uro og avmakt i samfunnet.

Stadig flere argumenterer for seg og sitt heller enn oss og vårt. Et samfunn som fokuserer på forbruk, prestasjon og konkurranse, skyver mange ut.

I perioden 2020-2025 skal vi gjøre en ekstra innsats ovenfor barn og unge i hele bredden av våre tiltak»

I forbindelse med ny satsing på barn og unge, har vi søkt Vestfold og Telemark fylkeskommune om en partnerskapsavtale, og midler til å starte en ungdomskafè på ettermiddag/kveldstid.

På årets interne Bymisjonskonferanse handlet det om hvilke arenaer og sosiale medier vi treffer barn og unge. Til vår store glede ledet Marco Elsafadi konferansen, og han delte flere opplevelser fra barndommen i Kragerø med hele Bymisjons-Norge. Flere foredragsholdere tok oss med inn i barn og unges hverdag på nettet.

Ved en eventuell etablering i Kragerø Jernbanestasjon, ønsker vi å skaffe tilveie moderne utstyr som gir uendelige muligheter til å lage musikk, film o.l

Vårt klare mål og ønske er at neste gang du tar i døra på Jernbanebygget, så er den åpen.

Vi håper og tror at det er vi som har låst opp, at du kjenner lukten av ny trukket kaffe og føler varmen som Kirkens Bymisjon tilbyr.

Beste hilsen

Kari Sveberg

virksomhetsleder

Kommentarer til denne saken