– Det var samme forestilling, men to forskjellige opplevelser og to forskjellige utfall, sier Jahn Gorahk Bremdal (32), som var jurymedlem både på premieren sist fredag og på førpremieren.

Under hver forestilling får ti jurymedlemmer sitte på selve scenen og observere rettsaken mot Gregers Werle, for så å avsi sin dom. Selv om det er en fiksjonssak, synes flere av jurymedlemmene at den er et vanskelig spørsmål å svare på.

– Jeg fikk dommen jeg stemte på, men jeg ombestemte meg jo rett etter at jeg hadde gitt fra meg stemmelappen, sier Nicolay Lopez (32), som ennå ikke er helt sikker på hva han burde ha stemt. Et annet medlem av juryen, Annelen Terjesdatter Smedstad (36), sier at hun har endret mening fem ganger siden hun kom ut av salen.

– Alle har jo medvirket på ett eller annet plan her. Men om de er skyldige – det er litt vanskelig å si, sier Annelen.

Regissør Moqi Simon Trolin (45) mener det interessante med forestillingen er hvilke formeninger publikum gjør seg opp om saken.

– Er sannheten det rette til enhver pris? ‘Nei’ ble svaret i dag. Samtidig er det vanskelig å skrive under på at folk skal gå rundt å leve i livsløgn, sier regissør Moqi.

En forhatt hovedkarakter

Teatersjef Thomas Bye fikk ideen til en gjenfortelling av «Vildanden» med Gregers Werle som hovedkarakter da han oppdaget at det var mange som skyldte på Gregers for Hedvigs selvmord.

– Ibsen har skrevet om mange idealister, og felles for alle er at det går gærent med dem. Særlig Gregers Werle er sterkt mislikt av mange. Og da lurte jeg på om folk ikke vil at livsløgn skal avsløres. Så jeg tenkte at nå vil jeg la folk selv få lov til å avgjøre om hvorvidt livsløgn burde avsløres eller ikke. Dermed kom denne ideen om å basere hele stykket i en rettsal, sier Thomas.

– Denne måten å presentere Vildanden på gjør at jeg har veldig lyst til å se det opprinnelige stykket, sier jurymedlem Jahn.

Ulike opplevelser

Det er ikke bare de ti jurymedlemmene som blir byttet ut mellom hver forestilling; hovedpersonen Gregers blir vekselsvis spilt av Stian Isaksen og Mathilde Alfrida Jakobsen Skarpsno. Teatersjefen er veldig spent på å se om den kvinnelige Gregers Werle dømmes annerledes enn den mannlige.

– Jeg oppfattet Stian sin Gregers som litt mer over grensen gal og Mathilde sin som litt mer frustrert og fortvilet. Og jeg følte at skuespillerne relaterte seg annerledes til Mathilde enn Stian – sinnet virket mer ekte, sier Jahn, som har sett forestillingen med begge skuespillerne.

Forskjellen mellom forestillingene kan også ha hatt noe å gjøre med nerver. Flere er enige i at det var en anspent stemning bak scenen på premierekvelden.

– I går hadde vi en aldeles fantastisk generalprøve. Jeg visste at på premieren så kom alle til å ønske å komme på akkurat samme nivået. Så jeg sa til dem, "Veldig bra, men alle kan gjøre det enda bedre", selv om jeg egentlig ikke mente det, sier Thomas og ler.