- Jeg var inne i bildet

Av

Kunstneren Karen Bye arbeider mye i sort/hvitt og hun uttrykker seg gjerne gjennom kull.

DEL

– Det er med på å gi en avstand fra virkeligheten. Da kan en lokkes lenger inn i landskapet, sier kunstneren fra Asker. Lørdag 20. juni åpnet dørene på Eva Bull Holtes Museum i Åmotsdal i Seljord.

- Kull i seg selv er et sterkt virkemiddel og det er uttrykksfylt. Ikke minst når det blir så mye av det.

Karen Byes største kulltegning – Slettelandskap med himmel – er på 470 x 750 cm. Det er sammensatt av 12 like deler. Motivet er et flatt slettelandskap, slik en ser det når en kjører raskt igjennom. Forgrunnen blir uklar, det som ligger fjernt blir tydelig.

- Det var fantastisk å jobbe med det bildet – nettopp fordi det er så stort. Jeg var liksom inne i dette landskapet hele dagen. Jeg synes også det er spennende å utforske hvor stor jeg kan gjøre tegningen uten at den er for stor til å oppfattes. Og – ikke minst - når blir den for stor for meg å håndtere.

Dette er den største kulltegningen hun overhode har laget. Den medførte at kunstneren fikk slitasjeskader i hendene og fingrene, noe som resulterte i at hun måtte utforske nye måter å jobbe med kull.

- Jeg begynte å blande teknikker. Erstatte kull med svart akrylmaling på store deler av billedflaten.

I den senere tid har askerbøringen arbeidet mye med akrylmaling, men også med mindre formater.

Spennende å utforske

- Jeg synes det er spennende å utforske.

Der hun tidligere brukte kull - enten alene, eller for å variere valør, eller innføre stofflighet og kontrast til sort akrylmaling - har hun nå erstattet med farge og maling.

Tegning var Byes vei inn til det å skulle bli billedkunstner. Hun begynte på Oslo Husflidskole i 1973 og ble undervist av blant andre Alf Trana. Året etter var det Statens Håndverks- og Kunstindustriskole hvor hun gikk ut i 1978. Hun var hospitant på rader-verkstedet under Ottar Helge Johannessen 1978–79.

- På 70-tallet, da jeg fikk min utdanning, var det viktig å få kunsten ut til folket.

Karen Bye har også utdanning i maleri fra Statens kunstakademi.

Bli deltaker

- Jeg er ute etter å gjenskape følelsen av å forsvinne inn i landskapet – bli deltaker.

Landskapet er som oftest utgangspunktet for Asker-kunstneren, slik det var for Eva Bull Holte. På den måten har de to en slags felles arena ut over at de begge er billedkunstnere. Eva Bull Holte reiste ut og sto i landskapet og malte - og sluttførte maleriene på atelieret på Sneie. Karen Bye gjør det på sin måte. Hun tar gjerne bilder på turer og der hun ferdes.

- Det kan være hele landskapet eller bare en detalj som fenger meg. Jeg kan ta bilder fra bilvinduer, fra turen jeg går eller steder jeg sitter. Egentlig over alt.

Bildene hun skaper ofte tar utgangspunkt i steder hun har vært, ting hun har sett.

- Stedet må på en eller annen måte kommunisere noe til meg.

Deretter begynner hennes prosess med å skape uttrykk i landskapsbildene.

Trær er også noe de to kunstnerne har felles. Karen Bye inviter oss med inn i skogen i sine store bilder. For henne er formene viktig. Eva Bull Holte var fasinert av detaljene.

Store bilder

Det blir store bilder på Sneie i år.

- Ved å velge store formater oppstår det en følelse av å kunne forsvinne innover i bildet – kommet et annet sted.

Karen Bye er en landskapsmaler – men samtidig ikke. Landskap er gjerne utgangspunktet, men det er ikke noe glansbilde hun presenterer. Hun bearbeider inntrykk fra for eksempel fjernsyn, filmer og nyhetssendinger. Hennes egen identitet og ståsted i verden – og det hun tilføres fra de inntrykk hun får - blir en slags syntese, som igjen kommer til uttrykk gjennom bildene hun skaper.

Det synlige landskapet og de usynlige minnene knyttet til stedet, setter noe i gang i kunstneren. Gjennom uttrykksformen tilfører hun også stedet noe.

Bye er en pioner når det gjelder store formater.

Første gang i Seljord

Det er første gang Karen Bye stiller ut i Seljord. For rundt 20 år siden stilte hun ut på Kanalgalleriet på Notodden.

- Dette blir spennende, sier Bye og legger til at i fjor hadde hun utstilling på Nils Aas Kunstverksted på Inderøy.

I fjor var utstillingen i samspill med en billedhugger. I år i samspill med maleren Eva Bull Holte.

Karen Ingeborg Bye er meget glad for at hun fikk invitasjon til å bli årets gjesteutstiller på Sneie og at hun i år kan vise sin kunst i fellesskap med en annen kunstner hvor landskapet er helt sentralt.

Artikkeltags