Jeg er slett ikke den som ikke tar en god «by mot land»-debatt når jeg mener det er riktig.

Men jeg synes ikke den varianten mellom Romsdal og Oslo er spesielt gunstig. Spesielt ikke om det er, slik mange påpeker, en start på valgkampen. Det virket slik i Politisk kvarter, mandag morgen, i alle fall.

Og så lurer jeg på hvor den riktige balansen ligger.

For selvfølgelig skal vi debattere.

Og selvfølgelig skal det være rom for uenighet, eller ulike syn på alt fra smittebekjempelse til vaksinasjonsstrategi. Men formen på disse debattene er viktige.

Jeg snubler rett som det er selv.

I helgen så raste det en debatt på nettet, der noen sammenliknet Tokke med Oslo. Det var urimelig at folk i Tokke skulle, relativt sett, ha like mye vaksine som folk i Oslo. «Burde man ikke heller satse vaksinene på der det bor folk» var det en som skrev.

Jeg må bare innrømme det. Jeg tente i bånn.

«Der det bor folk».

Jeg skrev noe om at det er ikke prosenter som bor i Tokke, det er folk der også. Folk som blant annet har jobbet intenst for strømforsyningen til Sør-Norge i 50 år. Det er takket være de folkene at du har deilig varme baderomsgulvet ditt, skrev jeg til en kar.

«Bygdedyret» dukket også ganske kjapt opp. Det var liksom bygdedyret som snakket, når noen var uenige i at man skulle legge om vaksinasjonsstrategien og prioritere hovedstaden.

Og jeg ble revet med på nytt.

Men så tok jeg meg heldigvis sammen og meldte meg ut av diskusjonen.

Den var ikke egnet til å komme fram til en felles forståelse. Den var preget av helt andre strømninger. Som at pandemien begynner å slite tungt på oss alle.

Det finnes ikke ett oppgående menneske som ikke har tanker om disse tingene. «Påbud», eller «henstilling» til maske?

Vi har alle meninger.

Samkjøring mellom Skien, Porsgrunn og Bamble eller hver mann, hvert Formannskap, hver ordfører, sin strategi?

Vi har alle meninger.

Om man først skulle legge om vaksinestrategien, så tror jeg det er viktig at den blir lagt om på en måte der alle skjønner rasjonale og de fleste kan nikke anerkjennende.

Og om det betyr at distriktene våre skal nedprioriteres, nærmest fordi de er distrikter og det ikke bor folk der, så er i alle fall jeg uenig.

Det å legge om denne fordelingsstrukturen er ikke noe man kan gjøre i full fart. Om man skal gå etter de høyeste smittetallene, så hører vi jo hver morgen på nyhetene at da må de omdirigere vaksinetransporten omtrent flere ganger for dagen.

Ulvik, Kristiansand, Moss, Halden, Sandefjord.

Viruset er lumskt og i det transporten med vaksinasjon er på vei i én retning, så kan viruset skape kaos et annet sted.

Skulle man gå inn i denne typen drøftelser, så er det mange slags kriterier som kunne blitt lagt til grunn. Og mange har meldt seg på. Alt fra russ til, folk som synes de er viktigere i økonomien enn andre.

Et kriterium, utenom gamle, syke og folk helsevesenet, kunne jo vært folk som ikke kan ha hjemmekontor. Er ikke lett å selge varer på Rema eller kjøre buss til Stridsklev, per internett i alle fall.

Men først og fremst må vi nå få ut vaksinene som vi har så fort og effektivt som mulig.

I dag klokken 14.00 har helseminister Bent Høie kalt inn til pressekonferanse med vaksinestrategi som tema. Helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet skal være til stede.

La oss håpe de ikke nå legger om i en retning som gjør at det samholdet vi har igjen i denne krisen, forvitrer helt. Det er nok utsatt som det er akkurat nå.

Og så må vi prøve å ikke gå oss bort i meningsløse debatter, som verken gjør deltakere eller tilhørere klokere.
Det er lettere sagt enn gjort.