SKIEN, NYLENDE KLOKKEN 20.05:

Vi hører lyden. Det flere tonn store lokomotivet tar fart og vogn etter vogn kjører av gårde. Et minutt senere er nok et tog ute av Skien stasjon med kurs mot Oslo og Eidsvoll.

Sikkerheten er i høysetet og det er ikke lov å bevege seg nær sporet.

Malene Aasland skulle bare ha en sommerjobb etter videregående. Dette gikk over i et hvileår fra skolen og nå 13 år senere jobber hun fremdeles på samme plassen.

Her viser Malene hvordan man bytter ut en sylinder på togsetet som gjør at du kan legge setet bakover.

– Disse må vi bytte ganske mange av, sier Aasland.

Et tog er unnagjort for Malene Aasland og de andre kollegene hos Agilia AS. Nå kan de starte på neste. Tidligere het det NSB. Nå eies renholdsselskapet av VY. Over hele landet sørger selskapet for at togene er rene og at setene sitter som de skal.

De ansatte jobber i team på tre, og i løpet av et skift har de ansvaret for renholdet av 8–9 tog. De vet hva de gjør og selv om det kreves effektivitet er stemningen god på jobb.

Det er et veldig godt miljø blant de ansatte her med godt samhold. Vi finner til og med på ting sammen på fritiden.

Malene Aasland

At folk trives vises på vaktlista. Mange av dem som jobber i selskapet har vært der i mange år. Denne kvelden jobber Malene sammen med Ane Lykseth. Hun skulle også bare «innom» vaskejobben. Nå er det snart tre år siden.

I tillegg til vanlig renhold tømmer de ansatte hos Agilia septiktankene om bord på togene og vanntankene fylles. I tillegg desinfiseres kaffemaskinene.

Malene og de andre ansatte gjør også enkle reparasjoner i kupeene. Det kan være søppelkasser som har løsnet etter seter som har gått i stykker. 

– Hvordan er det med hittegods da? Hva er det rareste folk har glemt igjen på toget?

– Folk glemmer igjen overraskende mange kofferter. Det er nok en del mennesker som blir veldig stresset når de skal gå av toget, mener Aasland. Lommebøker og mobiltelefoner er også blant gjengangerne.

Ting som blir glemt igjen på toget sendes til hittegodskontoret i Oslo.

– Men hva er det rareste dere har funnet da?

– Det er ikke så mange rare ting lenger egentlig, men vi har funnet en gjenglemt rullestol, smiler damene.