– Det er overveldende. Jeg ble bergtatt av de enorme ismassene som endrer seg. Ellen Karin Mæhlum står foran det monumentale, maleriske grafikkbildet sitt på fem ganger tre meter. 20 trykk er satt sammen til ett bilde. Utstillingen på Skiens kunstforening viser smelting av isbreer i Arktis og er et resultat av arbeidsreiser til Svalbard og Grønland og samarbeid med klimaforskere.

– Isen endrer seg kontinuerlig på grunn av strømninger, avsmeltning og lysforhold. Det er få som får oppleve disse ugjestmilde og nokså utilgjengelige arktiske områdene.

Samarbeid med forskere

I 2018 og 2019 ble Mæhlum invitert av The Queen Sonja Print Award (QSPA) til et residens-opphold på Artica Svalbards grafikkverksted i Longyearbyen. Temaet for arbeidet hennes der ble nettopp is og issmelting i Arktis. Isens ulike fysiske former, både i liten og stor målestokk, er motiv i utstillingen «Icescapes II», som åpnes på lørdag av Bjørn Jamtveit, professor i geologi.

– I snart 20 år har jeg samarbeidet med forskere, og det hele startet nettopp med Bjørn Jamtveit og hans daværende senter for fremragende forsking, på en ekspedisjon til Svalbard.

- Smelter dobbelt så raskt

– Arktis varmes opp mer enn dobbelt så raskt som resten av verden, og ifølge forskere er sommerisen om noen tiår helt borte. Smelting av breer og sjøis i Arktis, permafrost som tiner, hetebølge og skogbranner i Sibir henger sammen og skyldes den ekstreme oppvarmingen i nord.

Mange av trykkene har satellittbilder og flyfoto som utgangspunkt.

– Som billedkunstner er jeg opptatt av å vise estetikken, men klimaendringene er bakteppet mitt.

Utstillingen varer fram til 11. desember.

Ellen Karin Mæhlum:

Har vokst opp i Skien, men bor og jobber i Oslo. Utdannet fra Kunsthøgskolen

i Bergen (KHiB), Kunsthøyskolen i Oslo (KHiO) og Kungl. Konsthögskolan (KKH) i Stockholm. Mæhlum har deltatt på en rekke utstillinger nasjonalt og internasjonalt. Arbeidene er innkjøpt av flere offentlige institusjoner som blant annet Nasjonalgalleriet og Museet for samtidskunst. Siden 2003 har Mæhlum hatt ulike samarbeidsprosjekt med forskere fra Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen.