– Jeg håper koronaen snart er over. Det gleder jeg meg veldig til, da kan jeg igjen konkurrere i vanlige renn. Det er jo renn vi trener for, det er veldig gøy, sier skiskytteren Andreas Aasen Haug fra Bø SSL til TA.

I motsetning til mange av sine jevnaldrende i Telemark, får skiskytterne konkurrert flere steder i Telemark der smittetrykket er mindre enn i for eksempel Grenland.

Etter godkjenning fra kommunens smittevernlege arrangerte Heddal IL renn i skiskyting på Grønkjær lørdag under strålende sol, blå himmel og mange kuldegrader. Arrangørklubben kan kun invitere én naboklubb, og har hatt renn sammen med Bø SSL.

– Det er viktig at barna og ungdommene får gått renn. Det gir dem mye, sier Arve Særsland, leder av Heddal IL skiskyting til TA.

Lørdag gikk det tredje rennet på Grønkjær denne vinteren, alle etter klare korona-retningslinjer. Der kan det blant annet være maksimalt 50 personer til stede, alle involverte inkludert. Det betydde 19 løpere i alle aldre til start lørdag, og samme antall stiller til start søndag.

I Rauland, i regi av Dyre Vaa, arrangeres det renn i skiskyting søndag, der løpere fra Dyre Vaa og Tinn SSL skal konkurrere. Det betyr at rundt 50 skiskytterglade barn og ungdom får konkurrert denne helga.

– Vi er veldig glade for at vi kan gjennomføre dette, og vi mener det er viktig for dem som driver med idretten, sier Arve Særsland.

Ivrig skiskytter

14-årige Andreas Aasen Haug er en svært ivrig skiskytter. Bø-gutten trener flere ganger i uka både med ski på beina og geværet i hendene, og stortrives med idretten.

– Skiskyting er veldig gøy. Jeg begynte litt tilfeldig da det var en som spurte meg om jeg ville bli med. Det er nok fem år siden, og det traff meg. Skytingen gjør det ekstra spennende, forteller Andreas, som tidligere gikk langrenn. Ved siden av skiskytingen spiller han fotball for Skarphedin på sommeren.

– Det er også veldig gøy, og da holder jeg meg fortsatt innenfor lagidrett, sier den sympatiske 14-åringen, som går i 9. klasse ved Telemark Toppidrett ungdomsskole.

På Grønkjær lørdag viste han stor fart i sporet under en blå og kald himmel. På standplass ble det sju av ti treff.

– Jeg er ganske fornøyd med løpet her. Jeg er godt fornøyd med skytingen, og for tiden er jeg nok litt bedre på standplass enn i løypa, sier Andreas før han fortsetter:

– Nå bare håper jeg at vi kan fortsette med renn, i hvert fall sånne smårenn som dette, så får vi håpe det kan bli noen større renn senere i vinter.

Og i større renn har han markert seg tidligere. I fjor gikk han blant annet inn til en sterk 4. plass i et stort renn i Holmenkollen.

– Jeg har et mål om å være blant de ti beste i min årsklasse i de store rennene, sier 14-årige Andreas Aasen Haug.

Strålende anlegg

Grønkjær har i mange år vært en flott stadion for både langrenn og skiskyting, og nå framstår nye Grønkjær, Notodden Energi Arena Grønkjær som anlegget nå heter, som et praktfullt anlegg.

For et halvt års tid siden sto 2,2 kilometer med asfalterte løyper til rulleski ferdig, og ny standplass ble klar for et par måneder siden. Noe småtteri gjenstår, og det arbeides i tillegg nå med en ny sløyfe på halvannen kilometer som skal asfalteres senere.

– Vi mangler litt småtteri som ikke er helt oppe og går, men anlegget har blitt veldig bra, sier Arve Særsland, leder for Heddal IL skiskyting.

Og «veldig bra» er ikke å ta i. Under strålende sol, blå himmel og bitende kuldegrader lørdag framsto anlegget som et postkort hentet ut av den norske skihistorien.